Între statele membre UE și AELS, sunt diferențe semnificative între sectoarele care dețin datoria publică brută a fiecări țări.
La sfârșitul anului 2022, datoria publică a statelor UE era deținută în principal de sectorul instituțiilor financiare (în cea mai mare parte băncile comerciale) rezidente din 14 state membre ale UE pentru care sunt disponibile date, conform biroului european de statitistică, Eurostat.
Una din caracteristicile principale ale datoriei României este că mai mult de jumătate (53%) e denominată în valută. Asemenea nouă (chiar mai mare decât procentul românesc) mai sunt – pe nivelul anului 2022 – Bulgaria și Croația, dar fără riscurile României: Bulgaria are Consiliu Monetar, iar Croația tocmai a intrat în zona euro.
Datoria guvernamentală a țărilor din zona euro este în cea mai mare parte exprimată în moneda națională, România numărându-se printre țările care au cea mai pondere a datoriei denominată în valută, informează cursdeguvernare.ro.
În România, băncile au o expunere mare, 23% din totalul datoriei guvernamentale, spre deosebire de alte state din UE unde cea mai mare pondere este aparține rezidenților.
România are a treia pondere din datorie denominate în valută (de 53%), doar două țări europene având o pondere mai mare a datoriei în valută și anume Bulgaria și Croația, însă Croația tocmai a intrat în zona euro.
Asta înseamnă risc valutar foarte mare pentru România, care se deosebește fundamental de celelalte două: Bulgaria are Consiliu Monetar, iar Croația de la 1 ianuarie a adoptat moneda euro.