ACTUALITATE

DE SEZON – Cât de periculos poate fi mustul pus la fermentat

Publicat cu

pe

Suntem în anotimpul în care gospodarii culeg viile pentru producerea vinului, dar creşte şi numărul de decese provocate de inhalarea dioxidului de carbon. Pompierii atrag atenția că acest gaz, emanat în urma procesului de fermentare, este o substanţă toxică, fără miros şi culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spaţii închise şi neaerisite.

„Gazul este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafaţa solului, în concentraţii înalte, iar aflarea în beciuri şi subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viaţa şi sănătatea persoanelor. În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, intoxicaţia cu acest gaz se manifestă prin dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă, iar în cazuri grave convulsii, comă şi chiar deces. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze”anunță pompierii.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului vi se recomandă să nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise, nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare, anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere, verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen. Important de precizat că sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice, nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră, respectiv sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version