Connect with us

IDEI DECO

DE SEZON – Crizantema, podoaba teraselor de toamnă

Publicat cu

pe

Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele, numite si dumitrite sau margarete de toamna, sunt de fapt un gen de flori (Chrysanthemum), format din aproximativ 30 de specii de plante perene, native Asiei si Europei de nord-est.

Diferenta dintre tufanele si crizanteme este ca primele au flori mai mici si sub forma de buchetele, pe cand crizantemele au, in general o singura floare pe tija, iar florile sunt mai mari.

La noi, crizantemele sunt foarte apreciate pentru frumusetea florilor de diferite marimi, cu felurite forme de petale, colorate in alb, roz, multe nuante de galben, maroniu si mov, cat si pentru parfumul lor. In mod neasteptat, inflorirea crizantemelor, in timpul toamnei, este favorizata tocmai de perioada scurta de lumina de pe parcursul zilei.

Este recomandat un substrat bine drenat, nisipos, dar cu un continut bogat de substante organice, care sa retina suficienta umiditate. Crizantema se uda des, se mentine pamantul permanent umed, dar nu ud.

Crizantemele sunt printre cele mai rezistente plante si se cultiva atat toamna, cat si primavara. Atunci cand le plantati, este recomandabil sa alegeti un spatiu cat mai insorit. In general, acestea nu sunt pretentioase in ceea ce priveste solul, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il neglijati.

La inceputul toamnei, crizantemele se ciupesc pentru a se favoriza ramificarea. Umiditatea atmosferica medie sau ridicata este propice dezvoltarii bune a crizantemei. Este necesar sa fie amplasata intr-un spatiu bine aerisit, dar ferita de curenti puternici.

Pentru a avea plante sanatoase specialistii recomanda fertilizarea lor o data pe luna, pana in luna iulie. In tarile de origine, crizantemele sunt curent folosite in industria alimentara, pentru arome, precum si in industria farmaceutica.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate