Conform proiectului Carbon Monitor, poluarea globală înregistrată între lunile februarie și mai ale acestui an a scăzut ușor în comparație cu aceeași perioadă din 2023.
Pe baza acestor date, mulți experți consideră că tranziția către energie curată a ajuns într-un punct în care emisiile vor începe să se stabilizeze, urmând apoi o scădere treptată.
Această evoluție se petrece într-un context în care Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite avertizează că „emisiile de carbon se acumulează în atmosferă mai rapid ca niciodată”.
Astfel, după atingerea unui vârf, emisiile trebuie să scadă rapid pentru a atinge zero net până în a doua jumătate a secolului.
Tranziția către energie curată a jucat un rol esențial – în ultimul deceniu, creșterea emisiilor globale a fost limitată la aproximativ 1% anual, în ciuda expansiunii economice continue.
În Europa și Statele Unite, emisiile au scăzut în mare parte datorită adoptării rapide a surselor de energie electrică curată, cum ar fi energia solară și eoliană.