SANATATE

DECIZIE UE. Se vrea prevenirea penuriei de medicamente esențiale

Publicat cu

pe

Vești bune venite de la Uniunea Europeană. Motivul -absența unor medicamente esențiale de pe piață. Comisia Europeană în România a anunțat că Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene, în colaborare cu președinția belgiană a Consiliului UE, a lansat recent Alianța pentru medicamente critice în marja reuniunii informale a Consiliului EPSCO al miniștrilor sănătății, ca parte a acțiunilor de construire a unei uniuni europene a sănătății puternice.

„Alianța reunește autorități naționale, industrie, organizații din domeniul sănătății, reprezentanți ai societății civile, Comisie și agenții ale UE pentru a identifica cele mai bune măsuri de abordare și evitare a penuriei de medicamente esențiale.

Anunțată pentru prima dată de Comisie în octombrie 2023, Alianța se va concentra asupra politicii industriale șiva completa reforma legislației UE în domeniul farmaceutic, astfel cum a fost propusă de Comisie. Acesta este un răspuns direct la apelul lansat de peste 23 de state membre pentru o mai mare autonomie strategică în acest sector.

În urma unei cereri deschise de exprimare a interesului, lansată la 16 ianuarie 2024, Alianța are în prezent aproximativ 250 de membri înregistrați, inclusiv ministere ale agențiilor guvernamentale care reprezintă statele membre, întreprinderi sau organizații în calitate de reprezentanți ai industriei, precum și organizații neguvernamentale. Se vor avea în vedere lucrări de consolidare a securității aprovizionării, consolidarea disponibilității medicamentelor, reducerea dependențelor lanțului de aprovizionare al UE. Acest lucru va contribui, în cele din urmă, la o industrie farmaceutică mai rezilientă și mai durabilă în Europa și la o aprovizionare mai sigură cu medicamente pentru cetățeni.

Pentru a consolida securitatea aprovizionării, Alianța va elabora recomandări strategice pentru a aborda și a evita deficitele. Printre factorii-cheie analizați se numără dependența excesivă de un număr limitat de furnizori externi, posibilitățile limitate de diversificare și capacitățile de producție limitate. Aceasta se va baza pe analiza vulnerabilității efectuată de Comisie în ceea ce privește blocajele din lanțul de aprovizionare cu medicamente esențiale de pe lista de medicamente esențiale a Uniunii. Recomandările vor forma împreună un „plan strategic” multianual, care va conține etape și termene-limită corespunzătoare pentru punerea lor în aplicare”, precizează Comisia Europeană în România.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version