Republica Moldova a pierdut în ultimii 30 de ani peste 1.735.000 de oameni – adică 40% din populație, arată o analiză Deutsche Welle. Din 4.335.000 de oameni care locuiau în Moldova la începutul anilor ’90, în țară au mai rămas 2,6 milioane.
Calculele au fost efectuate conform unei metodologii internaționale și au fost făcute publice de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) Moldova. Demografii susțin însă că cifra reală ar fi și mai scăzută.
Este o depopulare a Moldovei fără precedent în ultimii 200 de ani. Nici un război, nici chiar foametea generată artificial de sovietici în 1946–1947, nici o molimă care a atacat Basarabia pe parcursul istoriei nu au produs o astfel de catastrofă demografică. DW a scris și anterior despre acest fenomenextrem de periculos pentru Moldova.
Potrivit sondajelor, fiecare al șaselea moldovean (18%) rămas în țară intenționează să plece la muncă peste hotare în lunile următoare. Anual, Moldova pierde peste 35.000 de cetățeni. Într-un interviu pentru DW, demograful Valeriu Sainsus a menționat că războiul din Ucraina și frecventele amenințări ale Moscovei la adresa Moldovei alarmează o bună parte a populației.