Arheologii din Ţările de Jos au anunţat descoperirea unui sit religios cu o vechime de 4.000 de ani, conţinând o movilă funerară cu rol de calendar solar, descris de media drept „Stonehenge-ul Ţărilor de Jos”, cu referire la celebrul complex megalitic din Anglia, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Săpăturile, ale căror rezultate au făcute publice miercuri, au început în 2017 la Tiel, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Utrecht.
„Ce descoperire arheologică extraordinară! Arheologii au găsit un sanctuar religios vechi de 4.000 de ani într-un sit industrial. Este prima dată când un astfel de sit este descoperit în Ţările de Jos”, au scris pe pagina de Facebook a oraşului Tiel reprezentanţii localităţii.
Studiind diferenţele din compoziţia şi culoarea argilei, arheologii au localizat trei movile funerare în acest sit, situat la câţiva kilometri de ţărmurile râului Waal. Pasajele din interiorul tumulului permiteau utilizarea acestuia pe post de calendar solar „pentru determinarea unor momente importante, cum ar fi festivalurile şi zilele recoltei”, au declarat arheologii.