De-a lungul decadelor, fuziunea nucleară a fost văzută ca o potențială sursă de energie curată, cu resurse aproape nelimitate, oferind o soluție promițătoare pentru criza climatică. Cu toate acestea, progresele în obținerea și menținerea energiei de fuziune au fost limitate, cu experiențe reușite de doar câteva secunde, iar numeroase provocări persistă, inclusiv instabilitățile în acest proces extrem de complex.
Există mai multe metode de a obține energie de fuziune, dar cea mai răspândită implică utilizarea diferitelor forme de hidrogen ca și combustibil primar și creșterea temperaturilor la nivele excepțional de ridicate într-o structură sferică cunoscută sub numele de tokamak, pentru a genera o plasmă, un stadiu al materiei asemănător unei supe.
Cu toate acestea, controlul plasmei reprezintă o provocare majoră, deoarece aceasta este susceptibilă la „rupere” și la evadarea din câmpurile magnetice puternice ale dispozitivului, care sunt concepute pentru a păstra plasmă în interior. Miercuri, cercetătorii de la Universitatea Princeton și de la Laboratorul de Fizică a Plasmei din Princeton au anunțat în revista Nature că au descoperit o metodă de a utiliza Inteligența Artificială pentru a anticipa aceste instabilități potențiale și pentru a le preveni în timp real.
Echipa a efectuat experimentele la instalația națională de fuziune DIII-D din San Diego și a constatat că sistemul de control al Inteligenței Artificiale a reușit să prevadă posibilele rupturi ale plasmei cu până la 300 de milisecunde în avans. Fără intervenția sa, reacția de fuziune s-ar fi oprit brusc.