Studii recente sugereaza ca un compus care se gaseste din abundenta in alimentele specifice dietei mediteraneene ar distruge cea mai importanta „superputere” a celulelor canceroase – imortalitatea lor.
Modificand o anumita secventa din mecanismul reglarii genetice, acest compus „re-educa” celulele canceroase, facandu-le sa se comporte la fel ca si celulele obisnuite si sa devina muritoare.
Unul dintre factorii care explica de ce celulele canceroase se inmultesc in ritm rapid este faptul ca ele inhiba un proces care le-ar face sa moara conform programului biologic normal.
Celule obisnuite mor dupa o vreme, suferind o moarte celulara programata, care face parte din procesele normale din organismul uman. Prin contrast, celulele canceroase sunt nemuritoare, ceea ce explica proliferarea lor rapida, ce duce la formarea tumorilor.
Un studiu pe culturi de celule, realizat de cercetatorii de la Ohio State University, a dus la concluzia ca un compus intalnit in anumite alimente de origine vegetala, numit apigenina, poate impiedica celulele cancerului la san sa evite moartea.
O marea parte din ceea ce se stie despre beneficiile pentru sanatate ale anumitor nutrienti se bazeaza pe studii epidemiologice, care au aratat ca exista o corelatie pozitiva puternica intre consumul anumitor alimente si o stare de sanatate mai buna, in special in ceea ce priveste sanatatea cardiaca.
Dar mecanismul din spatele acestui efect a ramas, in multe cazuri, un mister, in special cand era vorba despre alimentele asociate cu un risc mai mic de cancer. Acum, descperirea apigeninei clarifica unele aspecte ale acestei relatii. Rezultatele cercetarilor sunt publicate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Patrunjelul, telina si ceaiul de musetel sunt cele mai obisnuite surse de apigenina, dar substanta se gaseste in multe fructe si legume.
Cercetatorii au aratat, in acest studiu, ca apigenina se leaga de aproximativ 160 de proteine din corpul uman, sugerand ca si alti nutrienti asociati cu beneficii pentru sanatate (asa-numitele nutraceutice) ar putea avea efecte similare pe termen lung. Prin contrast, cele mai multe dintre preparatele farmaceutice tintesc doar o singura molecula din organism.
Prin diferite experimente, cercetatorii au stabilit ca apigenina se leaga de proteine care au trei functii specifice. Printre cele mai importante se numara o proteina numita hnRNPA2.
Aceasta influenteaza activitatea ARN mesager (mARN), care contine instructiunile necesare prentu sinteza unei anumite proteine. mARN se formeaza prin fragmentarea – sau modificarea – ARN , care are loc in cadrul activarii genelor. Modul in care are loc aceasta fragmentare influenteaza instructiunile pe care le va contine mARN.
Cercetatorii au observat ca fragmentarea anormala este factorul implicat in aproximativ 80% dintre cancere. In celulele canceroase apar doua tipuri de fragmentari, in vreme ce in celulele normale are loc doar un singur tip – o „smecherie” care le confera celulelor canceroase caracterul lor „nemuritor”.
Cercetatorii au constatat ca legarea apigeninei de proteina hnRNPA2 readuce la normal, din acest punct de vedere, celulele cancerului de san: acestea nu mai prezinta doup tipuri de fragmentare, ci doar una, ca si celulele obisnuite, sugerand ca, atunci cand fragmentarea este normala, celulele sufera moartea celulara programata, normala, sau devin mai sensibile la actiunea medicamentelor chimioterapeutice.
In ansamblu, rezultatele sugeraza ca o alimentatie sanatoasa mentine mecanismele normale de fragmentare in interiorul celulelor corpului.
Studii anterioare aratasera ca apigenina are si proprietati anti-inflamatoare.
Cercetatorii testeaza acum efectele antigeninei si pe soareci, pentru a determina dozele necesare pentru a produce efecte anti-cancer.
De-a lungul timpului, cercetatorii au descoperit ca dieta mediteraneana este cea mai buna dieta pentru slabit, ca reduce riscul de a suferi de probleme la inima si ca are un efect extraordinar asupra creierului. De asemenea, aceasta dieta este secretul celor mai longevivi americani. Din acest motiv, mai multe tari au propus introducerea dietei mediteraneene pe lista patrimoniului mondial intocmita de UNESCO.