Connect with us

ADMINISTRATIE

DIGITALIZARE – Boloș: Sunt două paliere de măsuri: deblocarea proiectului de la Finanțe, în valoare de 100 milioane de euro, și reorganizarea ANAF

Publicat cu

pe

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat că anul 2024 va fi anul digitalizării și al reformării în profunzime a instituțiilor care aduc bani statului român, el precizând că sunt două paliere de măsuri care se discută și care fac parte din strategia de digitalizare și de combatere a evaziunii fiscale, respectiv deblocarea unui proiect de digitalizare a ANAF aflat la Finanțe și reorganizarea ANAF.

„Prima și cea mai mare prioritate o constituie deblocarea proiectului de digitalizare pe care îl are alocat Ministerul de Finanțe pentru ANAF, bugetul fiind de 100 de milioane de euro. Au fost cele două proiecte de ordonanță de urgență discutate în primă lectură”, a declarat ministrul Finanțelor.

El a menționat o serie de măsuri în acest sens. Astfel, el a precizat că pachetul de sisteme informatice pentru digitalizare care are în centru modulele de fraudă, este cel care privește introducerea de la 1 ianuarie 2024 a facturii electronice, împreună cu modului de fraudă.

De asemenea, el a vorbit despre finalizarea contractului de furnizare a scannerelor. „Începând de anul viitor, întreaga strategie și implementare a scannerelor în punctele de trecere a frontierei să poată avea loc. De asemenea, achiziționarea unui număr de peste 2.000 de sigilii electronice a mărfurilor, pe care le-am planificat în semestrul I al anului viitor”, a spus el.

„De asemenea, pentru sistemul de e-Transport, avem componenta de informații telemetrice. Informațiile care privesc coordonatele de timp și spațiu, pentru a fi utilizate în detectarea riscului de fraudă fiscală.

De asemenea discutăm de încărcarea în sistemul informativ al ministerului de Finanțe a informațiilor care privesc situațiile financiare și operațiunile contabile în așa-zisul sistem informativ SAF-T, cu data de 1 iulie intenționăm ca aceste situații financiare să fie încărcate în acest sistem informatic special al Ministerului de Finanțe.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate