IMPORTANT

DISPERAT – Vladimir Putin ordonă semnarea unui acord de parteneriat strategic cu Iranul

Publicat cu

pe

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Iranul, în contextul noilor sancțiuni occidentale legate de presupuse livrări de rachete balistice către Moscova, informează EFE.

Propunerea, avansată de Ministerul de Externe rus, fusese deja aprobată la nivel guvernamental. La începutul lunii septembrie, Serghei Lavrov anunțase că acordul era aproape finalizat.

Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu generalul iranian Ali Akbar Ahmadian, subliniind că relațiile cu Iranul nu s-au schimbat sub noul președinte Masud Pezeshkian și așteaptă semnarea acordului la viitorul summit BRICS din Kazan.

Putin a transmis urări liderului suprem iranian, Ali Khamenei, recunoscând dinamica pozitivă a relațiilor ruso-iraniene. Deși comerțul bilateral a scăzut în 2023, acesta a crescut cu aproape 10% în prima jumătate a anului.

În ciuda sancțiunilor, Kremlinul consideră Iranul un partener strategic important. În același timp, oficiali americani și britanici au acuzat Rusia de escaladarea conflictului din Ucraina, prin presupuse achiziții de rachete balistice din Iran.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version