IMPORTANT
DNA – Un nou caz de mită în sistemul sanitar
Publicat cu
o lună in urmape

Corneliu Toader, medic neurochirurg și manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de dare de mită, iar Radu-Mircea Gorgan, șef Neurochirugie la „Bagdasar-Arseni” – pentru luare de mită.
Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marți, în cazul lui Radu-Mircea Gorgan. Acesta este medic neurochirurg, șef Secție Neurochirurgie IV Spitalul Clinic de Urgență ‘Bagdasar-Arseni’ din București, medic șef Clinică Neurochirurgie Spitalul Clinic de Urgență ‘Bagdasar-Arseni’, prof. univ. dr. în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) ‘Carol Davila’ din București, șef disciplină Neurochirurgie Universitatea ‘Carol Davila”. Este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, cu 89 de acte materiale.
De asemenea, sub control judiciar a fost plasat și Corneliu Toader, medic neurochirurg, în calitate de manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, conferențiar universitar în cadrul UMF ‘Carol Davila’, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
„Procurorii anticorupție notează în ordonanță că, în perioada 23 septembrie 2024 – 3 martie 2025, Radu-Mircea Gorgan ar fi primit, în mod direct, de 89 de ori, sume de bani cuprinse între 200 de lei și 1.000 de euro (în total peste 25.000 de euro) de la mai mulți pacienți sau aparținători ai acestora, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale sale în calitate de medic neurochirurg și șef Secție Neurochirurgie IV la ‘Bagdasar-Arseni’, respectiv efectuarea ori dispunerea efectuării de intervenții chirurgicale, servicii, investigații și consultații medicale de specialitate, dar și de prescrieri medicale sau internări în cadrul secției IV.
În data de 28 noiembrie 2024, în contextul scoaterii la concurs a unui post de profesor universitar în cadrul Universității ‘Carol Davila’, Radu-Mircea Gorgan, în calitățile deținute în cadrul UMF, ar fi pretins pentru altul, în mod direct, de la inculpatul Corneliu Toader, cunoscând calitatea acestuia de manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, angajarea preferențială a unei persoane pe un post de farmacist în cadrul Institutului, în schimbul stabilirii nominale și transmiterii componenței comisiei de concurs către factorii decidenți din cadrul Universității ‘Carol Davila’, conform dorinței concurentului Corneliu Toader, astfel încât acesta să fie favorizat în detrimentul altor potențiali candidați, spun anchetatorii.
În aceste împrejurări, potrivit procurorilor, Corneliu Toader ar fi promis că va întreprinde demersurile necesare pentru angajarea respectivei persoane pe postul de farmacist, demersuri care au fost puse efectiv în practică”, informează DNA.
În schimbul acestor avantaje, DNA menționează că Radu-Mircea Gorgan ar fi făcut mai multe demersuri pentru a-l favoriza pe Corneliu Toader:
– i-ar fi permis să stabilească informal componența comisiei de concurs (cu excepția președintelui, despre care se știa că va fi Gorgan Radu-Mircea) și a comisiei de contestații, cu persoane despre care cei doi ar fi apreciat că vor respecta decizia deja luată de inculpat, adică aceea de a-l declara câștigător al concursului pe Corneliu Toader;
– l-ar fi ajutat pe concurentul Corneliu Toader să își îndeplinească dorința de a-și stabili comisia de concurs preferată, astfel încât acesta să fie favorizat în detrimentul altor concurenți și astfel să obțină cu siguranță postul de profesor universitar, prin contactarea informală, directă ori prin mijloace de comunicare electronică, a viitorilor membri ai comisiilor și convingerea acestora să participe în comisii;
– i-ar fi permis inculpatului Corneliu Toader, prin toate acțiunile de mai sus, să aibă acces la informații nepublice (la acel moment) privind componența comisiilor de concurs și contestații, creându-i astfel acestuia un ascendent față de alți potențiali concurenți;
– ar fi stabilit scriptic, în mod oficial, componența comisiilor de concurs și contestații, conform dorinței concurentului Corneliu Toader, și ar fi transmis instituțional propunerile respective către factorii decidenți din cadrul Universității ‘Carol Davila’;
– s-ar fi folosit de ascendentul funcțiilor deținute atât în cadrul universității, cât și în cadrul Spitalului ‘Dr. Bagdasar-Arseni’ și în calitate de viitor președinte al comisiei de concurs ar fi descurajat participarea la concursul în discuție a unui alt medic, conferențiar universitar, creând și în acest mod o situație de superioritate pentru concurentul Corneliu Toader.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite profesia de cadru didactic în instituțiile din sistemul de învățământ medical de stat și să nu exercite profesia de medic în instituțiile din sistemul public medical de stat, respectiv să nu exercite activități de conducere/management în instituțiile din sistemul public medical de stat, informează DNA.
Similar
Polițiștii nu vor mită. Șoferii ar trebui să înceteze cu mituirea
CORUPȚIE – Doi polițiști rutieri și șase polițiști locali, reținuți în urma unor percheziții
Trei șoferi au încercat să mituiască un echipaj de poliție rutieră
PERCHEZIȚII – Contracte pe șpăgi de milioane de euro
Medic ginecolog prins în flagrant pentru luare de mită
Un șofer a aruncat 1000 de lei în mașina de poliție




JUNIORI 4 – Academia de Handbal Minaur, calificată în semifinalele campionatului

DJ 186 – Controale efectuate de polițiști în Bârsana

OPRIT ÎN TRAFIC – Maramureșean de 18 ani, fără permis, la volan

LA 86 DE ANI – Ion Țiriac a desemnat moștenitorul principal al averii de miliarde de euro

Armata israeliană declară că a distrus zeci de radare și lansatoare de rachete în atacurile sale asupra Iranului
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații

Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!

ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture

CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber

SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale

VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj

R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)

Actualitate
- Fără categorie14 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE2 ani in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie15 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT3 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber