Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

E BAI – Aproape toată țara, sub cod roșu de căldură și caniculă

Publicat cu

pe

Cu siguranță trecem prin primul episod de temperaturi extreme din acest an. În ultimele zile meterologii au emis multe atenționări meteo de caniculă, iar de la o zi la alta culorile se schimbă, semn că valul de căldură crește în intensitate. Deja aproape toată țara este sub cod roșu de căldură și caniculă, iar Maramureșul este cu portocaliu în zilele de weekend care urmează.

Așadar, codul portocaliu este valabil pentru zilele de 13, respectiv 14 iulie, fiind vorba de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat. ANM avertizează că în Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Avem și COD ROȘU pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, unde valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. Meteorologii de la ANM subliniază însă că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate