Fluviul Gange are unul dintre cele mai dens populate bazine hidrografice din lume, furnizând apă pentru aproximativ 600 de milioane de oameni. În plus, pentru hinduși este sacru.
Cu toate astea, este unul dintre cele mai contaminate fluvii de pe Pământ, numit de ONU într-un raport “jalnic de poluat”, afectat de deversarea pesticidelor toxice, a deșeurilor industriale, a plasticului și a excrementelor umane, ceea ce duce la boli răspândite prin apă.
Pentru curățarea fluviului, Guvernul Modi a lansat programul Namami Gange („Obediență față de Gange”), parte a campaniei India Curată.
Cu investiții de $3.77 miliarde, până acum, programul promite construirea a peste 170 de noi instalații de canalizare și 5.211 kilometri de linii de canalizare.
Ca urmare a acestei campanii, Varanasi, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, are acum un sistem de canalizare modernizat. De asemenea, au fost construite 361 de toalete publice și au fost adoptate legi pentru interzicerea anumitor materiale plastice.
Însă, în ciuda faptului că unele efecte pozitive se văd deja, mai este mult de muncă până când Gange să devină curat, precizează cei de la hope.ro.