ACTUALITATE

ECONOMIE – Economia României ar putea crește cu 3% în acest an

Publicat cu

pe

Economia României și Croației ar putea înregistra în acest an o creștere de trei procente și, respectiv, 2,5%, în timp ce statele baltice, Cehia și Slovacia vor înregistra o creștere de sub un procent, potrivit unei prognoze de primăvară a Institutului pentru Studii Economice Internaționale din Viena (wiiw), citat de Emerging Europe.

Între timp, economiile din Balcanii de Vest vor crește în medie cu două procente, iar în Kosovo se preconizează că în 2023 se va înregistra cea mai mare creștere din întreaga Europă emergentă, de 3,6%.

Cu toate că inflația ridicată din regiune încetinește în urma scăderii prețurilor la energie, rata inflației rămâne încă la un nivel ridicat.

Potrivit prognozei Institutului pentru Studii Economice Internaționale din Viena, nu doar prețurile la alimente continuă să crească cu rate de două cifre: cu puține excepții, inflația de bază (excluzând energia și alimentele) rămâne, de asemenea, de două cifre.

În comparație cu prognoza de iarnă, wiiw și-a revizuit, prin urmare, din nou în sus prognoza privind inflația pentru majoritatea țărilor observate. În medie, aceasta se va situa în jurul valorii de 17% în regiune în 2023, față de 5,7% în zona euro. În Europa Centrală și de Est, Ungaria va suferi probabil o inflație deosebit de ridicată (18,5 la sută) în acest an.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version