ACTUALITATE

ECONOMIE – Economia zonei euro își menține ritmul de creștere în prima jumătate a anului

Publicat cu

pe

Economia zonei euro și-a menținut ritmul expansiunii în prima jumătate a anului, în ciuda tensiunilor globale și a fricii de recesiune din următoarele luni, alimentată de impactul războiului, creșterea prețurilor, criza energetică și încetinirea economică a altor mari puteri.

În perioada aprilie-iunie a acestui an, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,6% față de trimestrul precedent, cu o zecime mai mult decât expansiunea înregistrată în perioada ianuarie-martie, potrivit ultimelor date de la Eurostat. În plus, comportamentul țărilor zonei euro a fost identic cu cel al UE în ansamblu, a cărei creștere a fost tot de 0,6%.

Aceste date contrastează cu cele publicate recent de alte puteri mondiale, în special de China, care a înregistrat o contracție trimestrială de 2,6%, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, din cauza carantinei din diverse părți ale țării, în primăvara anului trecut.

Statele Unite au intrat într-o recesiune tehnică, după două trimestre consecutive cu scăderi ale PIB-ului (0,2% în al doilea și 0,4% în primul), pericol care amenință acum și Marea Britanie, țară care a înregistrat o contracție de 0,1% între aprilie şi iunie.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version