Moneda euro a coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani şi s-a apropiat de paritatea faţă de dolar, din cauza temerilor că o criză energetică va duce regiunea într-o recesiune, în timp ce moneda americană a fost stimulată de aşteptările că Rezerva Federală va creşte dobânzile mai rapid şi mai mult decât alte bănci centrale mari.
Cea mai mare conductă care transportă gaze ruseşti în Germania, Nord Stream 1, a intrat luni în întreţinerea anuală, debitele urmând să se oprească timp de 10 zile.
Guvernele, pieţele şi companiile sunt îngrijorate că închiderea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.
”Cea mai importantă preocupare pentru pieţe este dacă Nord Stream 1 va reveni sau nu în funcţiune”, a declarat Bipan Rai, şeful de strategie valutară pentru America de Nord la CIBC Capital Markets din Toronto, adăugând că ”pieţele vor lua în calcul o recesiune” pentru regiune dacă gazoductul nu va fi repus în funcţiune.
Euro a scăzut până la 1,0051 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din decembrie 2002.
Indicele dolarului a ajuns la 108,19, fiind cel mai ridicat din octombrie 2002.
Moneda americană s-a apreciat pe fondul aşteptărilor că Fed va continua să majoreze agresiv ratele dobânzilor, pentru a combate intensificarea inflaţiei.
”Fed va creşte dobânzile mai agresiv decât majoritatea altor bănci centrale de pe piaţa dezvoltată şi nu credem că alte bănci centrale de pe piaţa dezvoltată au cu adevărat lăţimea de bandă pentru a ţine pasul”, a spus Rai.
Analiştii anticipează ca Fed să ridice dobânzile cu 0,75 de puncte procentuale la întâlnirea sa din 26-27 iulie.