Băncile se confruntă cu o cerere în creștere pentru creditele exprimate în lei. În ultimul an, populația a accesat mai multe împrumuturi noi în moneda națională decât în anul precedent. O creștere semnificativă este observată în special în cazul creditelor ipotecare, care înregistrează o creștere de peste un sfert în termeni reali.
În același timp, firmele își reduc interesul pentru împrumuturile în euro, care au fost în centrul atenției în anul anterior, și încep să se orienteze din nou către împrumuturile exprimate în lei, unde dobânzile au înregistrat o scădere față de nivelurile maxime atinse în 2022 și la începutul anului precedent, conform unei analize realizate de Profit.ro.
În ceea ce privește creditarea în lei, se observă semne clare de revenire, mai ales în ultimele luni. Producția de împrumuturi noi a revenit pe o traiectorie pozitivă în termeni reali, după un declin semnificativ în cursul anului trecut. Această evoluție este susținută de stabilizarea dobânzilor și de așteptările că acestea vor continua să scadă în acest an.
Volumul creditelor noi în lei acordate de către bănci în ultimele 12 luni, până în ianuarie, comparativ cu cele precedente, încheiate în ianuarie 2023, a înregistrat o creștere de 19%, atingând nivelul de 106,7 miliarde de lei.
În medie, băncile au acordat împrumuturi în valoare de 8,9 miliarde de lei în fiecare lună din ultimele 12 luni, în creștere cu aproximativ o cincime față de media lunară din anii precedenți. Însă, ajustând aceste cifre cu inflația medie de aproape 10%, creșterea reală a mediei lunare este de aproximativ 8,6%.