Connect with us

NEWS

ECONOMIE – Investitorii individuali, pesimiști în privința perspectivelor economiei globale

Publicat cu

pe

54% dintre investitorii individuali spun că sunt pesimiști în privința perspectivelor economiei mondiale, potrivit unui sondaj realizat de o platformă socială de investiții care mai arată că inflația reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare pentru 47% dintre investitori.

46% dintre investitori sunt optimiști cu privire la perspectivele economiei globale, conform sondajului Retail Investor Beat al eToro. În 2021, la sfârșitul lunii septembrie, 47% dintre aceștia au spus că sunt încrezători, iar în iunie, 50%.

Inflația este cel mai mare risc extern, după cum spun 47% dintre investitori, față de 38% în iunie, în timp ce 26% consideră că un conflict internațional reprezintă un risc extern major, în creștere față de 23% în iunie.

u toate acestea, majoritatea (56%) investitorilor individuali, la nivel global, nu își repoziționează portofoliile ca urmare a acestui fapt, ceea ce sugerează că sunt mulțumiți de strategiile lor în ciuda riscurilor.

Potrivit sondajului, inflația rămâne cea mai mare preocupare și pentru investitorii români în următoarele 3 luni: 53% față de 51% în trimestrul 3, urmată de starea economiei românești (45%) și cea a economiei globale (40%).

De asemenea, teama de conflicte internaționale a scăzut printre investitorii din România de la 25% în T3 la 22% în T4.

Alte aspecte care îi preocupă pe investitorii români au fost:

  • creșterea taxelor (24%), precum și temerile că economia românească se vor înrăutăți în următoarele 12 luni;
  • 81% dintre investitori au declarat că sunt foarte încrezători în siguranța locului lor de muncă;
  • 77% sunt încrezători în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai;
  • investitorii nu prevăd o evoluție pozitivă a economiei românești, 74% dintre aceștia nefiind încrezători în această privință;
  • 70% dintre respondenți cred că Banca Națională a României va majora dobânzile în 2022. Pentru a se pregăti pentru acest lucru, 28% au declarat că au rambursat datorii, 22% au economisit mai mult și 19% au cumpărat mai multe criptoactive, însă 22% nu au luat nicio măsură pentru a se proteja de această posibilă evoluție.

În timp ce 85% dintre români sunt încrezători în investițiile lor, 56% și-au repoziționat portofoliile pentru a le proteja de riscuri.

La nivel global, investitorii sunt, de asemenea, încrezători că încetinirea redresării economice nu le va afecta investițiile, arată datele. Astfel, 80% dintre investitori au declarat că sunt încrezători în ceea ce privește performanța portofoliilor lor.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate