ACTUALITATE

ECONOMIE – Legea Concurenţei ar trebui schimbată de Parlament

Publicat cu

pe

Legea Concurenţei ar trebui schimbată de Parlamentul României, una dintre modificările necesare fiind ca amenda să se dea pentru domeniul pentru care a fost realizată infracţiunea şi nu pentru întreaga activitate a companiei, a afirmat miercuri prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, la audierile din Comisia Economică din Senat.

La Comisia Economică din Senat au fost audiaţi reprezentanţii TAROM, ANAT şi Transgaz cu privire la sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei ca urmare a investigaţiilor derulate.

Senatorul Daniel Zamfir, preşedintele comisiei, a precizat că „nu cere socoteală Consiliului Concurenţei în legătură cu cuantumul amenzilor, cu intenţia pe care a avut-o”, ci doreşte să asculte punctul de vedere al celor care au făcut obiectul investigaţiilor.

„Eu personal nu am fost deloc convins că acţiunea preşedintelui Consiliului Concurenţei a fost una corectă, dar este punctul meu de vedere. Cu atât mai mult cu cât punctul meu de vedere a fost întărit în discuţiile pe care le-am avut cu cei care au fost vizaţi şi pentru că discutăm iată aici avem de faţă două companii româneşti cu capital majoritar de stat, extrem de importante, jucători extrem de importanţi pe piaţă şi care au fost extrem de afectaţi şi în urma discuţiilor pe care le vom avea şi a documentelor pe care le vom prezenta veţi constata că aceşti doi agenţi economici, şi nu numai ei, în urma amenzilor aplicate de către Consiliul Concurenţei sunt într-o situaţie extrem de complicată. Iar atâta timp cât consecinţa până la urmă este prejudicierea acestor companii care au acţionar majoritar statul român, cred că putem să ne punem întrebări de ce s-a ajuns ca printr-o acţiune a unei instituţii a statului român să fie prejudiciat însuşi statul român”, a declarat în deschiderea audierilor senatorul Daniel Zamfir.

Alin Burcea, prim-vicepreşedintele ANAT, a vorbit despre cazul companiilor din turism şi a oferit detalii despre modul în care Consiliul Concurenţei realizează controalele.

„Din câte îmi aduc aminte, deci noi suntem 24, 24 de agenţii au primit amendă. Controlul se realizează cam ca în 1942, tip Gestapo. Vine o echipă. Mâinile sus! Luaţi mâinile de pe calculatoare…O echipă de la Consiliul Concurenţei, de inspectori precum doamna. Nu glumesc. Deci mâinile sus, fizic. Nu că mâinele sus. Luaţi mâinile de pe calculatoare. Calculatoarele la control. Au dreptul să intre şi să verifice corespondenţa de pe adresa firmei. Eu i-am pus şi corespondenţa privată la dispoziţie. S-a terminat procesul la noi. Deci pot să vorbesc despre ce s-a întâmplat. Se poate verifica şi dumnealor au verificat după nişte cuvinte cheie. Cuvinte cheie, care au fost. Şi ca să spun sincer, la Paralela 45 au reţinut din 2000, deci a fost verificată corespondenţa mea, preşedinte şi director general, au rămas din 2000 de emailuri verificate 9 emailuri. Aceste emailuri sigur, se discutau acolo diverse lucruri. Am înţeles după asta că orice era legat de preţ, comisioane, tarife, era interzis să discutăm între noi”, a spus Alin Burcea.

El a menţionat că acţiunea CC a început de la o întâlnire a 130 de agenţii turism care a avut loc la Predeal în 2016. Alin Burcea a spus că acolo s-au discutat diverse teme. O problemă majoră la agenţiile mici, 97% dintre ele, este atunci când vine un turist şi cere un discount. Agenţiile mici primesc comision de la agenţiile mari, la 1000 de euro primesc 100 de euro şi agenţia mică cedează din 100, rămâne cu 20 de euro şi riscă să intre în faliment.

„Cum suntem cu toţii români vorbim vrute şi nevrute, dar ca să vă daţi seama că nu a fost o discuţie ascunsă, ea a fost filmată de Prima TV şi pusă pe Youtube. Deci a fost o discuţie absolut deschisă şi într-adevăr s-au vorbit nişte lucruri care din punct vedere al Consiliului Concurenţei erau neconforme”, a declarat Alin Burcea, conform agerpres.

El a afirmat că a organizat un seminar la care a fost invitat şi preşedintele Consiliului Concurenţei şi acolo au aflat că „nu trebuie să vorbeşti nimic despre nimic cu nimeni”.

„Rugămintea mea faţă de Parlamentul României este să schimbaţi legea. Să o faceţi corect ca noi să răspundem în faţa legii. Nicio problemă. Dar în primul rând să fim informaţi, să înţelegem ce trebuie să facem. Şi o altă rugăminte este să plătim amendă unei firme dacă are patru domenii de activitate pe domeniul respectiv”, a spus Alin Burcea.

De asemenea, el a declarat că nimeni nu dă instituţia în judecată pentru că inspectorii spun tuturor: „vedeţi că nu câştigaţi niciun proces”.

În aceste condiţii, Alin Burcea consideră că legislaţia ar trebui modificată iar suma ar trebui plătită după un proces şi la sfârşitul lui, nu la început. Totodată, orice acuză pe care Consiliul Concurenţei o face trebuie să ţină seama de impactul avut pe piaţă.

La rândul său, reprezentantul Transgaz a afirmat că autoritatea de concurenţă a aplicat o amendă în echivalentul a 7 milioane de euro, dar compania a pierdut mai mult pe Bursă.

„Sunt două pierderi. Anterior emiterii deciziei, când am depus observaţiile asupra raportului am solicitat să nu se facă public, să nu se comunice lucrurile acestea. Consiliul Concurenţei nu a ţinut cont de această solicitare şi de acele observaţii pe care Transgaz le-a depus. Până la emiterea deciziei pierderea a fost de 68 de milioane (de euro – n.r.). Ulterior, în momentul în care s-a emis decizia, deşi noi am contestat acest raport, decizia respectivă, până astăzi, a adus alte pagube de încă 125 de milioane (de euro n.r.), aşa cum aveţi şi dumneavoastră acolo, 17%”, a spus Alin Ene, director, Direcţia Inspecţia Generală Transgaz.

El a arătat că Transgaz a sancţionată pentru că în perioada 2009 – 2011 o serie de companii care participau la licitaţiile organizate de Transgaz au organizat un presupus cartel. Trei angajaţi ai Transgaz au furnizat informaţii companiilor, aceştia acţionând în nume propriu. Foştii angajaţi au fost achitaţi de instanţă. Conform reprezentantului companiei, Consiliul Concurenţei a sancţionat Transgaz în calitate de „facilitator”.

Reprezentantul companiei TAROM a vorbit în cadrul şedinţei despre o sancţiune primită de la Consiliul Concurenţei, în sumă de 16,6 milioane de lei, după ce companiei îi fusese aprobat un ajutor de stat de 40 de milioane de lei.

„Compania TAROM a fost amendată cu amendă în cuantum de 16,6 milioane de lei în luna septembrie 2020…Există anumite particularităţi în ceea ce priveşte similitudinea cu speţa Transgaz în sensul că amenda a fost aplicată în anul 2020, însă ne-a fost comunicată decizia în 2021, pe data de 15 ianuarie, iar cuantumul amenzii este raportat la cifra de afaceri din 2019, an care a fost foarte bun pentru TAROM în ceea ce priveşte cifra de afaceri”, a spus Cristian Anghel, director general adjunct al operatorului aerian naţional.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version