ACTUALITATE

ECONOMIE – Oficialii BCE văd un risc în creştere a dobânzii cheie la cel puţin 2% pentru a tempera inflaţia record din zona euro

Publicat cu

pe

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) văd un risc în creştere ca ei să fie nevoiţi să majoreze dobânda cheie la cel puţin 2% pentru a reduce inflaţia record din zona euro, în pofida unei posibile recesiuni, au declarat surse pentru Reuters.

În timp ce inflaţia a atins 9,1% în august şi este aşteptată să depăşeascp ţinta de 2% a BCE în următorii doi ani, banca centrală şi-a majorat ratele dobânzilor cu o viteză record şi a cerut guvernelor să contribuie la reducerea facturilor energiei, care au crescut de când Rusia a invadat Ucraina.

BCE şi-a majorat joi dobânda pentru depozite de la zero la 0,75%, iar preşedintele Christine Lagarde a recomandat încă două sau trei creşteri, spunând că ratele sunt încă departe de un nivel care va readuce inflaţia la 2%.

Cinci surse apropiate subiectului au spus că mulţi factori de decizie politică văd o probabilitate tot mai mare că vor trebui să ducă dobânda în ”teritoriu restrictiv”, jargon pentru un nivel al ratelor care determină încetinirea economiei, la 2% sau mai mult.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version