Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

ELECTRICITATE – Apare o nouă taxă în facturile de energie ale tuturor consumatorilor

Publicat cu

pe

Furnizorii de energie electrică din România vor introduce, începând cu 1 octombrie 2024, o nouă taxă pe facturile tuturor consumatorilor, fie casnici, fie non-casnici. Autoritățile estimează că această taxă va avea ″valori reduse″.

Această taxă va apărea pe facturi, dar nu va fi efectiv suportată de către consumatori atâta timp cât prețurile finale la energie rămân plafonate, adică doar până la 1 aprilie 2025. În această perioadă, cât timp plafonarea este în vigoare în forma actuală, furnizorii vor fi cei care vor suporta costurile și nu le vor transfera clienților.
Este vorba despre contribuția CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologii energetice cu emisii reduse de carbon, un nou program de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Aceasta a fost introdusă printr-o hotărâre de guvern adoptată în aprilie, iar acum a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a contribuției.

Pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica pentru administrarea mecanismului de sprijin. ANRE va stabili valoarea contribuției până pe 30 septembrie, pe baza datelor furnizate de cele două entități menționate, iar furnizorii vor începe să o factureze din 1 octombrie.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate

YHP Logo