Connect with us

ACTUALITATE

ELEVI PUȘI ÎN PERICOL – Asociația Elevilor din Maramureș ia atitudine în privința incendiului din Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare!

Publicat cu

pe

Mai mulți elevi ai liceului au apelat la ajutorul Asociației Elevilor din Maramureș (AEM), care s-a autosesizat în ceea ce privește desfășurarea unei anchete din partea ISU Maramureș în cazul incidentul periculos pentru elevi, dar și pentru personalul Unității de Învățământ petrecut în incinta Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare.

Marți, 9 noiembrie, un uscător electric de mâini a luat foc într-unul dintre grupurile sanitare ale Liceului Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare. Elevii liceului au solicitat ajutorul Asociației Elevilor din Maramureș în ceea ce privește analizarea condițiilor în care s-a petrecut accidentul.

„În urma conversațiilor cu mai multe surse printre care, chiar directorul liceului, reprezentanții AEM au reușit să ajungă la un fir narativ, momentan fără cauzalitate al incidentului. Din spusele acestora, în timpul de recreere dintre cursuri, din una din toaletele liceului s-a simțit miros de fum, urmat de o flacără puternică, vizibilă din exteriorul acestuia. Unul dintre elevii prezenți a solicitat ajutorul cadrelor didactice din apropiere, care s-au deplasat la locul incendiului, conștientizând ulterior gravitatea situației. În momentele de panică, doi elevi de clasa a douăsprezecea, despre care s-a menționat că ar fi majori, s-ar fi oferit să remedieze problema, primind acordul profesorilor. Unul dintre aceștia a reușit să stingă focul cu un extinctor din apropiere. Aparatul a fost carbonizat, mirosul putând fi resimțit după câteva zile de la incident”, precizează reprezentanții AEM.

Prin Ordinul Comun 5487/1494/2020, Anexa nr.2, pct.2, în ceea ce privește Măsurile de protecție în Unitățile de învățământ, în contextul epidemiologic al infectării cu SARS-CoV-2, lit.c: ”Organizarea grupurilor sanitare” se precizează că: ”sunt interzize uscătoarele electrice de mâini și prosoapele din material textil”.

„După spusele doamnei director, Mic Valeria, uscătoarele electrice de mâini au fost scoase din funcțiune în momentul comunicării măsurilor și că toți elevii au fost instruiți să nu le folosească.
Mai mulți elevi însă, contravin acestor declarații, spunând că nu au avut parte de instruire în acest sens și că aparatele nu au fost niciodată scoase din uz, acestea fiind în priză zilnic, cel puțin în ultima perioadă. Cauza focului nu a fost încă depistată, crezându-se inițial că este vorba de un scurtcircuit, în urma unor verificări amănunțite demarate de conducerea școlii împreună cu persoane acreditate în această privință, s-a constatat că nu este vorba de un scurtcircuit sau de defecțiuni ale instalației electrice, reînnoite recent, tot după spusele conducerii”, spun reprezentanții AEM.

În acest sens, Asociația Elevilor din Maramureș a solicitat o anchetă amănunțită a evenimentului, Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Județul Maramureș pentru a determina cauza neregulii, dar și pentru a evita riscul repetării acesteia și punerea în pericol a vreunui elev sau membru al personalului didactic.

”În orice context, siguranța primează. Acesta este și motivul pentru care AEM a intervenit. Din fericire, evenimentul nu a implicat victime, nu vrem să ne imaginăm care ar fi fost repercusiunile episodului dacă nu se intervenea în timp util. Totuși, ne bucurăm de disponibilitatea și asumarea de care conducerea liceului a dat dovadă în contextul dialogului cu reprezentanții elevilor. Așteptăm demararea și finalizare anchetei ISUMM pentru a ajunge la cauza focului și pentru a afla de fapt realitatea din spatele lucrurilor. Elevii au nevoie de siguranță în timpul participării la actul educațional, iar acest lucru nu poate fi contestat!”- Cristina-Alexandra Miculaiciuc, președinte AEM.

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate