Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ENERGIA VIITORULUI – Costul fotovoltaicelor a scăzut cu 99%, cel al turbinelor eoliene cu 61%, iar cel al bateriilor cu 97%

Publicat cu

pe

O analiză Financial Times, bazată pe un studiu al Universității din Exeter, arată că energia solară câștigă rapid teren pe piețele globale de electricitate, cu implicații majore asupra echilibrului geopolitic, într-o lume care, timp de 150 de ani, s-a axat pe resurse naturale. Progresul industrial a fost dominat de combustibilii fosili, iar marii jucători, precum Rockefeller sau OPEC, au manipulat piața pentru a controla prețurile și influența economiile mondiale.

Însă, în ultimele trei decenii (1990-2023), costurile energiei regenerabile au scăzut drastic: panourile solare cu 99%, turbinele eoliene cu 61%, iar bateriile cu 97%. În Germania, de exemplu, panourile solare sunt mai ieftine decât gardurile de lemn, fiind utilizate inclusiv pentru alimentarea caselor. În același timp, prețurile combustibililor fosili au crescut, făcându-le înlocuirea inevitabilă.

Țările cu rezerve mari de combustibili fosili vor pierde din influența globală, în timp ce resursele regenerabile, distribuite mai echitabil, devin noua forță. Potrivit Institutului Rocky Mountain, aproape toate țările, cu excepția Japoniei și a câtorva din Europa Centrală și de Est, au suficiente resurse regenerabile pentru a-și acoperi de 10 ori consumul energetic actual.

Deși tehnologiile regenerabile necesită investiții inițiale mai mari, costurile lor pe durata de viață sunt mult mai mici comparativ cu combustibilii fosili. Totuși, FT subliniază că politicile de reglementare, dominate de foști angajați ai industriei fosile, îngreunează accesul noilor jucători pe piața energiei regenerabile, cum ar fi în cazul SUA.

Actualitate

YHP Logo