Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

ENERGIE – În Spania, pentru prima dată în istorie, prețul energiei a fost negativ

Publicat cu

pe

În premieră pentru Spania, prețul energiei a înregistrat valori negative timp de 3 ore într-o zi de luni. Acest lucru înseamnă că marile companii energetice au fost nevoite să suporte costurile producției de electricitate din propriile resurse financiare.

La bursa de energie din România, în weekendul anterior, s-au înregistrat intervale în care prețul energiei electrice a fost negativ. Reportajul realizat de corespondentul TVR Oana Dobrescu va explora impactul acestei situații asupra consumatorilor și calea către această situație.

În Spania, întreaga țară a fost afectată de o furtună puternică provenită din Atlantic în ultima săptămână, ceea ce a generat o producție maximă de energie eoliană, ca urmare a forței vântului.

Corespondentul TVR, Oana Dobrescu, va prezenta în reportajul său că, între orele 2 și 5 după-amiază, prețul curent al energiei electrice în Spania a scăzut până la -0,01 euro/MWh, iar costul mediu pentru întreaga zi a fost sub 3 euro. Această scădere a prețului a fost generată în mare parte de producția uriașă de energie regenerabilă.

De asemenea, consumul de energie a fost redus semnificativ din cauza sărbătorilor de Paște, când oamenii au fost în vacanță și industria și-a suspendat temporar activitatea. Această combinație de factori a condus la situația în care prețul energiei electrice pe piață a devenit negativ.

Antonio Barrero, expert în domeniul energiei regenerabile, va oferi o explicație despre ce înseamnă prețul negativ al energiei: atunci când, din motive tehnice, o centrală nucleară nu poate opri sau reporni activitatea deoarece acest lucru ar fi mai costisitor, preferă să plătească pentru a continua să furnizeze energie. În consecință, în loc să obțină profit, sunt nevoite să plătească.

Este important de menționat că, în ciuda prețului negativ al energiei la nivel de piață, facturile consumatorilor nu vor fi negative.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate