Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a avut ieri o videoconferință cu reprezentanții OMV Petrom, Primăria Mireșu Mare și Grupul de Politici Energetice. În cadrul întâlnirii a fost semnat Acordul de Colaborare, prin care s-au pus bazele unui parteneriat între administrația publică și operatorii economici pentru a atinge obiectivele stabilite la nivelul Comisiei Europene pentru tranziția energetică.
Pentru concretizarea acestui Acord de Colaborare, președintele administrației județene a avut o serie de întâlniri și discuții cu reprezentanți OMV Petrom, iar în ședința Consiliului Județean Maramureș din 18 martie a fost votat memorandumul de cooperare între administrația județului, OMV Petrom și Primăria Mireșu Mare.
”Dezvoltarea surselor de energie regenerabilă reprezintă una din dimensiunile cheie ale strategiei UE pentru sectorul energetic. Planul ”Fit for 55” al Uniunii Europene transpune în legislație obiectivele Pactului Verde European privind neutralitatea climatică a Europei şi influențează, printre altele, viitorul tehnologic cu orientare strategică spre reducerea poluării. Autoritățile locale sunt dispuse să aducă contribuții substanțiale în domeniul decarbonării economiei românești și continuă să lucreze cu sectorul privat care deține responsabilități în domeniu pentru a prioritiza adecvat acțiunile noastre și pentru a ne asigura că tranziția verde se va traduce în creștere economică și crearea de noi locuri de muncă în România“, a declarat președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan.
„Agenda videoconferinței a vizat și importanța exploatării oportunităților la nivelul producerii de energie din surse regenerabile, necesitatea investițiilor în noi sectoare și proiecte care pot accelera decarbonarea sistemelor energetice.
Valorificarea resurselor geotermale naționale dar și obținerea de energie verde cu ajutorul panourilor fotovoltaice reprezintă doi piloni de bază în concretizarea acțiunilor de reducere a emisiilor în procesul de decarbonare, promovate de Comisia Europeană.
Sursele regenerabile de energie au un impact favorabil asupra mediului înconjurător, iar în Maramureș există zone cu potențial geotermal natural ridicat, potențial solar ridicat și terenuri care pot fi folosite pentru construirea de parcuri fotovoltaice. Cu ajutorul acestor resurse se va dezvolta în Maramureș sectorul producerii de energie electrică și implicit economia locală va avea parte de o creștere semnificativă”, informează reprezentanții CJ Maramureș.