Yoohpey
EP. 13: Blender – Modelul / The Model (RO/EN)
Publicat cu
3 săptămâni in urmape
De
Ramona
-
Română
-
English
Ca să lămurim, Nepoate, fânul e bun, acul nu. Că m-am întins pe fân și am stat direct pe ac. Poate avem noroc la ce vrei să ne spui tu de Blender și o să fie la fel de ușor de înțeles ca și cum am găsit eu acul în fân, doar că la mine a fost cu ghinion. Că și acum încă mă mai doare înțepătura.
pthlptlhpt!
Yoohpey! Petrecere cu fân!
Îmi pare rău, Bunicule, că te-ai înțepat, dar măcar ai găsit acul. Ei bine, cu Blender chiar e ușor și nici nu doare. De exemplu, trebuie doar să apeși click stânga pe un obiect în Editorul 3D pentru a-l selecta sau, în cazul în care nu îl găsești, dai click stânga pe numele lui în Editorul Outliner din dreapta sus. Știi când l-ai selectat atunci când obiectul va avea un contur auriu. Vezi, Bunicule, ce simplu e?
Apoi, pentru a mișca cubul sau orice alt obiect, în Editorul 3D meniul din stânga conține uneltele:
Select - Folosit pentru diferite moduri de selecție, dar dacă nu îi schimbăm setările, funcționează la fel cum am aflat, click stânga fiind folosit pentru a selecta obiecte, iar dacă ținem apăsat [SHIFT], putem selecta mai mult de un obiect în același timp. Obiecte pot fi selectate și atunci când avem alte unelte active, dar putem reveni la această unealtă pentru a ascunde elementele care apar când folosim alte unelte.
Move - Poți trage de săgețile care apar pentru a mișca obiectul pe axa dorită, de pătratele care apar pentru a mișca pe două axe în același timp sau de cercul alb din mijlocul axelor pentru a mișca obiectul în funcție de cum ne uităm la el.
Rotate - La fel ca și la Move, cercurile colorate vor roti obiectul pe axe individuale, iar cercul alb îl va roti bazat pe punctul din care ne uităm. Dacă apăsăm click și tragem de spațiul gol între axele colorate, vom roti obiectul în modul Trackball, metodă utilă pentru a poziționa mai natural obiectul, spre deosebire de axele individuale care sunt utile pentru a face rotiri mai precise.
Scale - Axele colorate, din nou, funcționează la fel ca și la Move pentru a mări sau micșora obiectul pe acele axe, iar cercul alb va acționa asupra tuturor axelor în același timp, păstrând forma obiectului.
Deci, Nepoate, cubul din Blender nu se învârte singur, trebuie să-l învârt eu?
pthlptlhpt!
Yoohpey! Perecerea cubului învârtit!
Când terminăm o animație de rotit cubul, Blender va face singur învârtirea, dar pentru asta trebuie să rotim mai întâi camera ca să vedem cubul din mai multe perspective.
Eu, Nepoate, nu știu dacă vreau să rotesc camera unde dorm. Că deja îs amețit după ce m-am învârtit în Blender. Deși poate că nu o fi chiar așa de rău să se rotească și camera. Hai să încercăm.
Pentru a ne mișca, în partea dreaptă a Editorului 3D sunt niște butoane:
Gizmo - Un set de axe într-un cerc, de care, dacă dai click și tragi, te poți învârti în jurul scenei. Dacă dai un singur click pe una dintre axe, vederea se va alinia pentru a vedea scena dintr-unul din punctele de vedere principale, cum ar fi din față, lateral, sau de sus.
Zoom - Dacă dai click și tragi, te vei apropia sau îndepărta de obiect. Același lucru se poate face folosind rotița de pe mouse.
Pan - Dacă dai click și tragi, te vei deplasa orizontal sau vertical în funcție de mișcarea mouse-ului.
Camera - Un click pe acest buton te va pune să vezi scena din punctul de vedere al camerei, cel din care se va face animația finală. Pentru a modifica poziția camerei, atunci când te uiți prin ea poți apăsa pe butonul cu lacăt din meniul cu uneltele de mișcare, după care le vei putea folosi la fel cum am prezentat. Alternativ, atunci când nu te uiți prin cameră, o poți selecta și folosi uneltele de mișcare la fel ca și la cub.
O funcție importantă care nu se regăsește în butoanele din dreapta este "Frame Selected", accesată din meniul de sus al Editorului 3D la View - Frame Selected, sau apăsând tasta [.] de pe numpad. Această funcție centrează obiectele selectate pe ecran, ajutând în poziționarea eficientă a camerei atât timp cât lacătul din vederea camerei e activ.
Nepoate, nu spuneai tu că e simplu? Deja atâtea unelte sunt, că iar mi se învârte capul ca și un blender!
pthlptlhpt!
Yoohpey! Petrecerea uneltelor simple complicate!
Acum că știm să ne mișcăm și știm și cum să mișcăm cubul, haideți să începem să creăm personajul. Pentru a adăuga forme noi, în meniul de sus al Editorului 3D, avem butonul Add, iar din listă alegem Mesh - Cube
Vom folosi cuburile pentru a crea hainele, părul, mâinile și opțional ceva accesorii cu ajutorul uneltelor din meniul din stânga al Editorului 3D explicate mai devreme. Mai trebuie să fim atenți să construim personajul deasupra axelor, ridicând personajul ca și cum ar sta pe podea.
Păi, Nepoate, ar fi bine să nu îl lași pe pătratul ăsta pe jumate în podea, nu e tare comfortabil să dormi așa!
pthlptlhpt!
Yoohpey! Petrecerea paturilor în podea!
Dacă am făcut o mână într-o parte, e mai simplu să nu o facem încă o dată pentru partea cealaltă, însă putem selecta obiectele din care e compusă și să apăsăm [SHIFT] + [D] pe tastatură, apoi click dreapta pentru a-i da drumul pe poziția primei mâini, după care ne putem folosi de săgețile Move pentru a o poziționa în cealaltă parte.
Nepoate, ăsta încă nu arată ca și un personaj, uite ce gri și mohorât e! Zici că e ca și cerul unei zile înnorate, deși nici aia nu e rea atunci când vrei să dormi toată ziua.
pthlptlhpt!
Yoohpey! Petrecerea zilelor însorite fără soare!
Acum urmează să îi adăugăm culorile, Bunicule, însă mai întâi trebuie să verificăm unele setări. În Editorul 3D, în meniul de sus, în dreapta, sunt patru butoane cu niște cercuri desenate în ele, trebuie să dăm click pe cel mai din dreapta pentru a vedea schimbările pe care le facem în 3D. Acest pas va trebui repetat de fiecare dată când deschidem Blender, pentru că va reveni la valoarea inițială când închidem programul.
În Editorul Properties, trebuie să verificăm că Blender e setat pentru culori Standard, vii, pentru că altfel nu vom avea culorile reale, iar la Film trebuie să bifăm căsuța Transparent, pentru că animația va fi folosită într-un joc și nu trebuie să ascundă fundalul jocului.
Apoi trebuie să mergem la setările scenei, unde vom schimba culoarea iluminării de fundal la una mai deschisă, pentru a avea lumini uniforme pe personajul nostru.
De ce ai deschis luminile, Nepoate?! Îmi plăcea mai mult atunci când scena era mai întunecată, așa puteam și eu să dorm mai bine în fața ecranului, când nu orbeam de la cerul ăsta luminos.
pthlptlhpt!
Yoohpey! Petrecerea luminii întunecate!
Pentru a-i da culoare personajului nostru, selectăm cubul corpului, apoi mergem în Editorul Properties și apăsăm pe plus pentru a insera o căsuță pentru materiale, apoi adăugăm un material nou apăsând pe [+ New]. Roughness e folosit pentru a defini cât de bine reflectă materialul, 0 fiind ca și o oglindă și fiind ca și o foaie de hârtie mată. Mai avem și culoarea, cea mai importantă, pe care o putem alege folosind rotița de pe ecran sau modificând valorile de sub ea.
Pentru a folosi aceeași culoare la mai multe părți ale personajului, astfel încât să se modifice împreună atunci când e nevoie, odată ce am făcut deja primul material, căruia ar fi bine să îi punem un nume ușor de înțeles, la următorul obiect unde vrem să refolosim același material, adăugăm o căsuță pentru materiale de pe [+] și în loc să dăm [+ New], dăm pe săgeata care ne arată materialele deja făcute, unde îl putem selecta pe cel cu numele dat anterior.
Hei, Nepoate, ăla seamănă cu tine. Doar că e fără ochi. Fără nas. Și fără gură. Aaaa! Ce bine e așa! Liniște! Nu tu explicații, nu tu lecții! Așa poate trag și eu un pui de somn!
Fața nu o vom modela în Blender, ci o vom desena în GIMP peste încă un episod despre Blender.
Nepoate, dar de ce nu modelăm fața în Blender? Nu că m-aș plânge!
Vom desena fața în GIMP pentru că acest curs de animație te ajută să creezi ușor personaje asemeni celor din Yoohpey World și să le folosești poate în primul tău joc făcut de tine, deci pentru personajul nostru e mai eficient ca fața să fie desenată. În plus, așa putem arăta și cum se folosește GIMP-ul, pentru că e un program cu multe utilități. Dar, până acolo, mai avem un episod despre cum să mișcăm personajul nostru. Să nu uitați să dați mereu Save la fișier! E foarte important ca să nu pierzi ce ai lucrat și să apeși [CTRL] + [S] atunci când ești mulțumit cu ce ai obținut.
Deci gata pe azi? Eu, Nepoate, o să mă învârt ușor până la pat și ne vedem peste o săptămână. O să dorm neîntors.
pthlptlhpt!
Yoohpey! Petrecere de o săptămână!
Cei care vă doriți să deveniți animatori 3D, continuați să exersați aceste metode. Merită! V-o spun din experiență!
So, to clarify, Nephew, the haystack is good, the needle, not so much. I laid down on the haystack and sat directly on the needle. Maybe we'll be lucky so what you want to tell us about Blender can be as easy to understand as me sitting on the needle, except for me it was bad luck. Even now it still stings...
pthlptlhpt!
Yoohpey! Hay party!
I'm sorry that you got stung, Grandpa, but at least you found the needle. With Blender it's actually very easy and it doesn't even hurt! For example, you just need to left click on an object in the 3D Editor to select it, or, in case you can't find it in the 3D view, you can left click the object's name in the Outliner Editor in the top right. You will know when you've selected it when the object gets an orange outline. See how easy it is, Grandpa?
Then, to move the cube, and it is the same for any other object, in the menu on the left inside the 3D Editor you have the following tools:
Select - Used for different select modes, but if we don't change any of its settings it will work just like we found out, left clicking being used to select objects. If you hold down [SHIFT] on your keyboard, you will be able to select multiple objects at the same time. Objects can be selected in this way even when we do have other tools active, but we can come back to the select tool to get rid of the overlays other tools will put on the screen.
Move - You can drag the arrows to move the object along the desired axis, or drag the squares between the arrows to move the object on two adjacent axes at a time. There is also a white circle in the middle of all of the axes which you can drag to move the object based on your current view of the scene.
Rotate - Just like with Move, the coloured circles will rotate the object on individual axes and the white circle will turn it around from our point of view. If we click and drag in the space between all the axes, the object will Trackball rotate the object, allowing for a more intuitive way to make broader changes to the rotation as opposed to the more refined tuning the separate axes provide.
Scale - The coloured arrows work the same as with Move to scale the object up or down on the axes, with the white circle scaling the object on all three axes at the same time, preserving its shape.
So, Nephew, the Blender cube doesn't spin on its own? I have to spin it myself?
pthlptlhpt!
Yoohpey! Spinning cube party!
When we'll make a cube spinning animation, Blender will spin it on its own, but for that we will first need to turn our camera to see the cube from different perspectives.
Nephew, I don't think I want to turn around the scene along with me, I'm already dizzy from all the Blender spinning. Unless... it won't be that bad to spin around a spinning scene when sleeping. Let's try it.
To move around the scene, we have some buttons in the menu on the right of the 3D Editor:
Gizmo - A set of axes inside a circle, which, if you click and drag, will orbit you around the scene. If you hit a single click on any of the axes, your view will align with one of the main viewing positions, like front, side, or on top.
Zoom - If you click and drag the button, you will get closer or further from the object. This same thing can be done by using the scroll wheel on your mouse.
Pan - If you click and drag, the view will be pushed left to right or up to down depending on your mouse movements.
Camera - Clicking this button will make you look through the view of the camera, which is what you will also see of the scene in the final animation. To change the way the camera is looking, you can click the new button with a lock in the menu on the right, allowing you to use the gizmo, zoom and pan as we have demonstrated before. Another option to move the camera is to go out of its view and move it with the tools in the left menu, just like you would do with the cube.
Another important movement button to know that is not part of the menu on the right is "Frame Selected", which you can find in the menu at the top of the 3D Editor under View - Frame Selected, or pressing [.] on the numpad, if you have one. This button fits the selected objects on screen, helping you arrange the camera quickly to focus and turn around an object, as long as the lock in the camera view is active.
Nephew, weren't you saying this is supposed to be easy? There's already so many tools that my head is spinning around like a blender...
pthlptlhpt!
Yoohpey! Simple complicated tool party!
Now that we know how to move around, and how to also move the cube, let's start working on our character. To add in more shapes, go to the menu at the top of the 3D Editor and press on the Add button, where we will select Mesh - Cube from the list.
We will use the cubes to create the clothes, hair, arms and optionally some accessories with the help of the tools in the menu on the left of the 3D Editor as we explained before. We also need to make sure to build our character above the plane of the green and red axes, lifting it above them as if it was standing on the floor.
Well, Nephew, I agree, you better not let our square buddy stay half buried in the floor, it's not very comfortable sleeping like that!
pthlptlhpt!
Yoohpey! Party on the beds in the floor!
Once we've made an arm on one side, it's easier to not make it again on the other side from scratch, if instead we select the parts of the arm and then press the keys [SHIFT] + [D], then right click to confirm the duplication, after which we can move them to the other side using the Move tool arrows.
Nephew, this doesn't look like a character yet, look how gray and dull it is! It's like the sky on a cloudy day, though that's not so bad when you plan on sleeping all day.
pthlptlhpt!
Yoohpey! Cloudy sunny days party!
It's time to add the colours now, Grandpa, but first we need to make sure we turn on some settings. In the 3D Editor, we need to click on the rightmost circle of the menu at the top to see the colours change in the 3D scene. We will need to repeat this step every time we reopen Blender, as the setting is not saved and the 3D Editor will revert to the Solid Mode view, where you will not see colours.
In the Properties Editor, we need to check that Blender is set to a Standard colour profile to get nice and vibrant colours, and we also need to tick the Transparent box under Film, because our animation will be used in a game and we don't want to cover the background there.
Then, we also need to go to the scene properties where we will change the background light colour to be brighter, so we can have more uniform lighting for our character.
Why did you turn on the lights, Nephew?! I liked it more when the scene was darker, that way I could have slept better in front of the screen, when it wasn't so blindingly bright.
pthlptlhpt!
Yoohpey! Dark light party!
To give our character some colour now, let's select the cube for the body and then go to the Materials tab in the Properties Editor, where we will click on the plus to add a new material slot, then press on [+ New]. Roughness is used to define how reflective the material will be, 0 being like a mirror while 1 being as dull as a piece of paper. We also have the colour, the most important, which we can change by using the circle that shows up when we click it or by adjusting the values below it.
To reuse the same colour between other parts of the character, so that it changes in both places when adjusted, we have to go to the other object we want to share the material once we created the first one, which we should give a name that's easy to understand and remember, then add a material slot and, instead of pressing the [+ New] button, we click on the arrow next to it and choose the material we want to use from the list of the ones we've created.
Hey, Nephew, that guy kinda looks like you. Except he doesn't have eyes. Or a nose. Or mouth. Aaaah! That's actually very nice! Finally quiet! No more explanations, no more lessons! This way I'll finally be able to catch some sleep!
We will not model the face of the character in Blender, since we will instead draw it in GIMP after the next episode about Blender.
But why, Nephew, don't we make it in Blender? Not that I'd complain!
We will draw the face in GIMP because this course is made to help anyone easily create characters like the ones in Yoohpey World and use them in your probably first game made by yourself, so for our character it's more efficient to just draw the face. On top of that, we can also show how to use GIMP, because it's a program with many uses. But, until then, we still have an episode in Blender, about how to move our character. Don't forget to always Save your file! It's very important to not lose your work, and you can even do it by pressing [CTRL] + [S] when you're happy with the progress you've made.
So, that's all for today? I'll spin gently towards the bed, Nephew, and I'll see you next week. I'll be sleeping like a log!
pthlptlhpt!
Yoohpey! Log week party!
For those of you who want to become 3D animators, continue practicing what you learned today, it's worth it! I can tell you from my own experience!




E TIMPUL PENTRU SPECTACOL – Minaur joacă din nou acasă în cupele europene (duminică, ora 18)

COMPETIȚIE – Polițiștii maramureșeni, buni și la fotbal

Prins când arunca pe malul Săsarului deșeuri din construcții

UBER și BOLT – Obligate să raporteze lunar la ANAF date despre șoferi, mașini, curse și bani

Pădurar depistat că făcea afaceri cu lemn. Cât de mare e prejudiciul
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus

SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații

Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!

ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture

CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber

SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale

VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj

R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)

Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE3 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE1 an in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT3 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- ACTUALITATE3 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
- SPORT3 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber