ACTUALITATE

ERA ȘI TIMPUL – „Epoca Africii franceze a trecut”, a declarat Emmanuel Macron

Publicat cu

pe

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat joi, în Gabon, că „epoca Africii franceze a trecut”, iar Franţa este acum un „interlocutor neutru” pe continent, transmite AFP, citată de Agerpres.

În Gabon, preşedintele Franţei a participat la un summit privind protecţia pădurilor tropicale,”One Forest Summit”, prima etapă a unui turneu de patru zile în Africa Centrală.

Preşedintele Macron a ţinut să ilustreze, în decorul verde al ambasadei Franţei, noua sa strategie africană pentru următorii patru ani, care a fost lansată la Paris la începutul acestei săptămâni.

Într-un moment în care Franţa este din ce în ce mai contestată în anumite ţări africane, precum Mali sau Burkina Faso, Emmanuel Macron a vorbit despre umilinţă în discursul său de luni şi a încurajat un nou parteneriat „echilibrat” şi „responsabil” cu acest continent, precum şi o reducere a prezenţei militare franceze, concentrată în ultimii zece ani pe lupta împotriva jihadismului în Sahel.

„Această epocă a Africii franceze a trecut şi, uneori, am senzaţia că mentalităţile nu evoluează în acelaşi ritm cu al nostru, atunci când citesc, aud şi văd că Franţei încă i se atribuie intenţii pe care ea nu le are, nu le mai are”, a declarat Macron comunităţii franceze din Gabon joi dimineaţă.

În ultimii ani, Franţa a încercat să lase în spate practicile opace şi reţelele de influenţă moştenite din perioada colonială, însă preşedintele Emmanuel Macron continuă să fie criticat pe continentul african pentru că şi-a continuat întâlnirile cu lideri africani consideraţi autoritari.

Aceasta este cea de-a 18-a călătorie a lui Emmanuel Macron în Africa de la începutul primului său mandat de cinci ani în 2017.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version