Connect with us
Descarcă aplicația

ACTUALITATE

EXTERNE – Rusia avertizează Armenia să nu ia calea Occidentului, precum Ucraina

Publicat cu

pe

Rusia a avertizat Armenia să nu se alinieze cu Occidentul, exprimându-şi îngrijorarea că Erevanul ar putea urma o cale similară cu cea a Ucrainei după răsturnarea de la putere în 2014 a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, informează joi dpa, transmite AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că, deşi Armenia este liberă să îşi aleagă direcţia politică, Moscova doreşte să evite o repetare a schimbării geopolitice observate în Ucraina.

Ca răspuns la răsturnarea lui Ianukovici în 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a sprijinit ocuparea unor părţi din Donbas de către forţele proruse, iar în urmă cu mai bine de doi ani Rusia a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei.

În Caucaz, Rusia a fost mult timp percepută ca o putere ce protejează Armenia. Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit recent, pe măsură ce premierul armean Nikol Paşinian îşi îndreaptă ţara către Occident.

Drept urmare, Rusia a stat deoparte în timp ce trupele azere au recăpătat controlul asupra teritoriului azer Karabah.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov a subliniat că Rusia consideră încă Armenia un aliat şi doreşte să continue cooperarea cu această ţară caucaziană.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo