IMPORTANT
Facilități fiscale pentru români. Trebuie să vă plătiți datoriile la stat
Publicat cu
3 luni in urmape
De
Hojda DragosFacilități fiscale pentru români. Datoriile către stat trebuie plătite. Guvernul a adoptat ieri o Ordonanță de Urgență pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Prin această ordonanţă vor fi aplicate facilităţi fiscale constând în anularea unor obligaţii restante la bugetul de stat atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice, precum şi bonificaţii. Dar doar dacă se respectă anumite condiţii privind plata datoriilor.
„Facilităţi fiscale constând în anularea obligaţiilor fiscale accesorii: Pentru toate categoriile de debitori, inclusiv persoane fizice, juridice, asocieri fără personalitate juridică, şi unităţi administrativ-teritoriale, Ordonanţa prevede anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la 31 august 2024, cu condiţia îndeplinirii anumitor criterii, cum ar fi stingerea obligaţiilor până la depunerea cererii de anulare şi depunerea tuturor declaraţiilor fiscale, stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
Depunerea tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, depunerea, până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, a cererii de anulare a accesoriilor, sub sancţiunea decăderii, pentru debitorii care depun declaraţii rectificative, anularea accesoriilor se aplică obligaţiilor bugetare principale declarate suplimentar, cu condiţia depunerii declaraţiei rectificative şi stingerii obligaţiilor înainte de depunerea cererii de anulare. Declaraţia rectificativă trebuie să fie depusă începând cu data de 1 septembrie 2024 până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, obligaţia individualizată în declaraţia rectificativă să fie stinsă până la aceeaşi dată, stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.
Depunerea tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, depunerea cererii de anulare a accesoriilor până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. Pentru obligaţiile stinse înainte de 31 august 2024, anularea accesoriilor este posibilă dacă sunt îndeplinite condiţiile de plată şi depunerea cererii de anulare, astfel: obligaţiile bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv să fie stinse până la această dată, stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligaţiilor bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, depunerea tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, depunerea cererii de anulare a accesoriilor până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. Pentru obligaţiile stabilite prin decizie de impunere în urma unui control fiscal, diferenţele de obligaţii trebuie achitate conform deciziei, iar cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusă în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei. Diferenţele de obligaţii bugetare principale să fie achitate în termenul de plată stabilit prin decizia de impunere, respectiv cererea de anulare a accesoriilor să fie depusă în 90 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, sub sancţiunea decăderii”, se arată în Ordonanța amintită.
În prezent, volumul total al arieratelor recuperabile se ridică la aproximativ 71,8 mld.lei, din care 60,5 mld. lei reprezintă obligaţii fiscale principale, iar 11,3 mld. lei sunt obligaţii fiscale accesorii. În România există circa 1,179 milioane de contribuabili.
Anularea unor obligaţii fiscale principale pentru persoane fizice
Persoanele fizice, inclusiv cele care desfăşoară activităţi economice independente sau practică profesii libere, care au obligaţii bugetare restante la data de 31 august 2024, vor putea beneficia de anularea unor obligaţii restante, în anumite condiţii, astfel: Pentru persoane fizice cu obligaţii fiscale restante sub 5.000 lei: dacă 50% din obligaţiile restante la 31 august 2024 sunt stinse până la data de 25 noiembrie 2024, se anulează 50% din obligaţiile fiscale principale şi toate accesoriile aferente. Pentru persoane fizice cu obligaţii fiscale restante peste 5.000 lei: dacă 75% din obligaţiile restante la 31 august 2024 sunt stinse până la data de 25 noiembrie 2024, se anulează 25% din obligaţiile fiscale principale şi toate accesoriile aferente.
„În prezent, există în România un număr de 122.311 contribuabili persoane fizice care înregistrează obligaţii fiscale principale restante al căror cuantum depăşeşte plafonul de 5.000 lei. Astfel, cuantumul obligaţiilor fiscale restante la data de 31 iulie 2024 datorate de contribuabilii persoane fizice care se încadrează în această condiţie se ridică la 6,1 mld. lei, din care 4,2 mld. lei reprezintă obligaţii fiscale principale, iar 1,9 mld. lei sunt obligaţii fiscale accesorii.
O altă facilitate fiscală propusă vizează acordarea unei bonificaţii de 3% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul fiscal 2024, acordată automat de ANAF, condiţionată de respectarea anumitor criterii fiscale.
Bonificaţia se acordă din oficiu de către organul fiscal central, prin emiterea unei decizii şi în situaţia respectării condiţiilor prevăzute de actul normativ. Bonificaţia nu se aplică în cazul în care la sfârşitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, contribuabilii datorează impozit minim pe cifra de afaceri. Guvernul estimează că va încasa, în urma aplicării acestei măsuri, circa 0,9 miliarde lei”, anunță Guvernul României.
Dragoș HOJDA
ALEGERI – Administrația Prezidențială: Klaus Iohannis nu a primit informări despre Călin Georgescu
ECONOMIE – Creștere semnificativă a numărului de firme suspendate în 2024
CERCETAȚI PENAL – Doi polițiști s-au bătut într-un restaurant
Un preot din Maramureș a trecut la cele veșnice. Era din Vișeu
CONTROL ÎN TRAFIC – Maramureșean prins beat la volan în județul vecin
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale
VIDEO – Băimăreanul Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu), decisiv în victoria cu „U” BT Cluj
R. STAUDER (prefect Maramureș) – „Împreună cu structurile MAI monitorizăm activitățile care implică siguranța cetățenilor veniți din țara vecină” (VIDEO)
Actualitate
- Fără categorie13 ani in urma
Vezi ce efecte negative au antibioticele si paracetamolul
- Uncategorized12 ani in urma
Destinatii de vacanta: Creta – Cele mai frumoase locuri de pe Insula lui Zeus
- SANATATE2 ani in urma
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMAȚIEI – Programări online pentru consultații
- ACTUALITATE12 luni in urma
Telefonul de 200 lei preferat de interlopi şi urât de poliţişti. Şi Cherecheș îl avea la el când a fugit
- Fără categorie14 ani in urma
Apa structurata, apa energizata, apa vie: Invata acum pasii necesari ca sa te simti mai sanatos si mai energic in 30 de zile!
- SPORT2 ani in urma
ÎNOT MASTERS – Băimăreanul Ioan Ștefan Gherghel, campion european la 100 m fluture
- SPORT2 ani in urma
CM ÎNOT – David Popovici, nou record mondial de juniori la 200 m liber
- ACTUALITATE2 ani in urma
SCHIMBĂRI ÎN EDUCAȚIE – Fără teze obligatorii și medii semestriale