Comisia Europeana a formulat trei recomandări specifice de țară pentru România, în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2023. Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situației de deficit public excesiv în România până în 2024, și întărirea poziției externe a României, scrie Agerpres.
În acest sens, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru prețurile la energie, până la finele acestui an, și să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului.
„În situația în care noi majorări de prețuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor și firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.
De asemenea, România trebuie să mențină investițiile publice și să asigure o absorbție eficientă a granturilor din Mecanismul de redresare și reziliență dar și a altor fonduri europene, mai ales pentru a susține tranziția ecologică și digitală.