Parlamentul irakian a aprobat joi o lege care va interzice normalizarea relaţiilor cu Israelul, într-o perioadă în care mai multe ţări arabe au stabilit legături oficiale cu statul evreu, transmite Reuters.
Parlamentul nu a reuşit să se pună de acord pe nicio altă problemă, inclusiv alegerea unui nou preşedinte şi formarea guvernului, prelungind impasul politic în care se află societatea irakiană.
Irakul nu a recunoscut niciodată statul Israel de la înfiinţarea sa în 1948, iar cetăţenii şi companiile irakiene nu pot vizita Israelul, dar noua lege merge mai departe, în special prin incriminarea oricăror încercări de normalizare a relaţiilor cu Israelul.
Legea a fost propusă de influentul cleric şiit Moqtada al-Sadr al cărui partid, care se opune unor relaţii strânse cu Statele Unite şi Israel, a câştigat mai multe locuri în parlament la alegerile din octombrie 2021.
„Aprobarea legii nu este doar o victorie pentru poporul irakian, ci şi pentru eroii din Palestina şi pentru Hezbollah din Liban”, a declarat deputatul şiit Hassan Salim, care reprezintă miliţia Asaib Ahl al-Haq, susţinută de Iran.
Parlamentarii din partidul clericului şiit al-Sadr au spus că au propus legea pentru a stopa acuzaţiile partidelor rivale susţinute de Iran, conform cărora al-Sadr face coaliţii cu suniţi şi kurzi care ar putea avea legături secrete cu Israelul.
Unele state din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, cultivă relaţii cu Israelul pe fondul preocupărilor comune legate de ameninţarea pe care Iranul o poate reprezenta pentru regiune.
Arabia Saudită, un aliat apropiat al SUA, a pus drept condiţie pentru orice eventuală normalizare a relaţiilor cu Israelul luarea în considerare a aspiraţiei creării unui stat pentru palestinieni pe teritoriul capturat de Israel în urma războiului din 1967.