TEHNOLOGIE

FBI a creat pe ascuns o criptomonedă, folosind-o pentru a-i prinde în capcană pe cei implicați în scheme de fraudare

Publicat cu

pe

Derivată din criptomonoda Ethereum, NexFundAI se încadra perfect în tiparul „investițiilor” vânate de oportuniști dornici de îmbogățire rapidă, cât și nenumărați influenceri YouTube, escroci și administratori de exchange-uri care obțin câștiguri frumoase din manipularea sistematică a prețurilor.

Este vorba de celebrele scheme pump-and-dump, în care un investitor cu putere de cumpărare mare cumpără rapid o criptomonedă nou apărută, creșterea rapidă a prețului ademenind și alți investitori care prospectează piața în căutare de oportunități pentru câștiguri rapide. Doar că odată ce prețul a urcat la un anumit nivel, primii investitori care participă în mod activ la schema de fraudare încep să vândă, oprind creșterea prețului în timp ce investitorii slab informați continuă să cumpere. În cele din urmă, schema de fraudare concluzionează cu vânzarea criptomonedei respective până la „epuizarea” totală a prețului, convertind fondurile astfel obținute de pe urma investitorilor păcăliți într-o altă criptomonedă ce rămâne în posesia făptașilor care au participat la operațiunea de fraudare.

Încercând să intre mai bine pe firul acestor operațiuni, FBI a colaborat cu ”martori cooperanți” pentru crearea și promovarea NexFundAI, noul token fiind rapid îmbrățișat de trei exchange-uri din categoria “market makers” și alți nouă „investitori” deja suspectați că participă în mod activ la scheme de fraudare.

În total, Departamentul de Justiție American a acuzat 18 persoane și entități pentru „fraudă și manipulare pe scară largă” pe piețele cripto.

Acuzații ar fi făcut afirmații false cu privire la token-urile lor și au executat așa-numitele „tranzacții de spălare” pentru a da impresia unei piețe de tranzacționare active, susțin procurorii. Cei trei creatori de piață – ZMQuant, CLS Global și MyTrade – ar fi „spălat tranzacțiile” prin operațiuni de vânzare-cumpărare sau au conspirat pentru a intermedia tranzacții false în numele NexFundAI, fără a realiza că token-ul bazat pe Ethereum a fost creat de FBI.

”Ceea ce a descoperit FBI în acest caz este, în esență, o nouă fațetă a criminalității financiare de modă veche”, a declarat Jodi Cohen, agentul special responsabil al diviziei FBI din Boston, într-un comunicat. ”Ceea ce am descoperit a dus la acuzații împotriva conducerii a patru companii de criptomonede și a patru ”creatori de piață” cripto și angajații acestora, care sunt acuzați că au condus o schemă de tranzacționare sofisticată care se presupune că i-a păcălit pe investitori onești cu milioane de dolari.”

Un purtător de cuvânt al FBI a declarat pentru CoinDesk că a existat o activitate limitată de tranzacționare a criptomonedei, Departamentul de Justiție  monitorizând 25 milioane de dolari din „încasări frauduloase” care vor fi returnate investitorilor. Între timp, toke-nul NexFundAI a fost delistat de la tranzacționare, punând capăt operațiunii FBI.

Sigur, asta nu înseamnă că s-a terminat cu schemele de fraudare bazate pe tranzacții cu criptomonede, ci doar că avem un exemplu fericit unde investitorii păcăliți urmează să fie despăgubiți în totalitate.

zonait.ro

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version