ACTUALITATE

Focare de pestă porcină africană în localitatea Sălsig

Publicat cu

pe

În continuare există proprietari de animale ce ignoră sau nu acordă importanța necesară recomandărilor medicilor veterinari. Urmare a nerespectării măsurilor de biosecuritate în mai multe exploatații de pe raza localității Sălsig a fost confirmată PPA, potrivit DSVSA Maramureș.

„Primele semnale au apărut în data de 05.07.2024 când medicul veterinar de liberă practică din localitatea Sălsig a prezentat probe de organe recoltate de la o scroafă gestantă moartă. În aceeași zi Laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA MM) a evidențiat prin tehnica PCR-prezența genomului viral. În gospodăria respectivă au fost uciși încă 16 porci. În data de 09.07.2024, medicul veterinar, recoltează probe de sânge de la porcii bolnavi din alte două exploatații din vecinătatea focarului primar. PPA se confirmă și pe aceste două probe, porcii din exploatațiile respective (16 capete într-una și 3 capete în cealaltă) fiind uciși.

Boala se extinde în continuare astfel că în data de 15.07.2024 sunt diagnosticate încâ două focare ( o exploatație cu un porc și o altă exploatație cu doi porci). Toți porcii din exploatațiile în care a fost confirmată prezența bolii au fost uciși. Într-un singur caz de sacrificare de necesitate s-a reușit identificarea și denaturarea cărnii”, anunță DSVSA Maramureș.

Ancheta epidemiologică efectuată de reprezentanții DSVSA MM relevă ca posibile surse de contaminare nerespectarea măsurilor de biosecuritate în exploatații, mișcarea animalelor între exploatații în scopul montei naturale (scroafele sunt transportate în vederea montării naturale într-o altă exploatație), respectiv utilizarea/înstrăinarea cărnii rezultate din sacrificările de necesitate a porcilor cu semne de boală.

Urmare a declarării PPA în localitatea Sălsig s-au impus măsuri de restricție a circulației animalelor și cărnii de porc în zona de protecție ce include localitățile Sălsig, Gârdani, Lucăcești (o rază de 3 km în jurul focarelor) și s-a stabilit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând localitățile: Dăneștii Chioarului, Rodina, Mireșu Mare, Tohat,

Fărcașa, Asuaju de Jos, Fersig, Pribilești, Tulghieș, Remeți pe Someș, Ariniș, Mânău, Sărbi, Tămaia, Urmeniș, Mogoșești, Buzești, Tămășești, Chelința, Asuaju de Sus, Iadăra, Satulung, Arduzel parțial Someș Uileac-parțial, Țicău-parțial din județul Maramureș și localitățile Bârsău de Jos, Bârsău de Sus din județul Satu Mare.

„Din păcate datorită ignoranței unora au de suferit și fermele comerciale de porci care se află în teritoriile nominalizate acestea neputând derula activitățile specifice de populare sau expediere pentru sacrificare.
Pentru stoparea difuzării bolii, instituțiile cu atribuții și competențe vor derula acțiuni de monitorizare a circulației animalelor supraveghere clinică a stării de sănătate a animalelor. Rugăm ca orice semn de boală la animale să fie raportat imediat medicului veterinar. Întreaga populație din zona geografică nominalizată și nu numai, trebuie să fie conștientă de importanța măsurilor de biosecuritate ce trebuiesc aplicate la nivelul exploatației. În caz contrar, în funcție de evoluția epidemiologică Centrul Local de Combatere a Bolilor (la animale), va fi obligat să ia măsuri drastice mergând până la uciderea tuturor porcilor dintr-un perimetru stabilit”, concluzionează DSVSA Maramureș

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version