IMPORTANT

FOTO – Muzeografi și conservatori, vizită de lucru Casa Martirilor din Moisei

Publicat cu

pe

Mai mulți muzeografi și conservatori, angajați ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, au efectuat o vizită de lucru la Casa Martirilor din Moisei, unde au curățat obiecte personale, verificat documente și înlocuit vechile vitrine.

”Apropiata omagiere a celor 29 de martiri, la împlinirea a 80 de ani de la desfășurarea cumplitei tragedii, a fost, pentru noi, muzeografi și conservatori, angajați ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, o temeinică motivație pentru intervenția profesională desfășurată în ziua de 10 octombrie 2024 în interiorul Casei Martirilor de la Moisei.

Casa, aflată în administrarea autorităților locale, adăpostește o valoroasă colecție memorială care se află în grija muzeului băimărean. Vorbim despre obiecte (fier de călcat cu cărbuni, briceag, farfurie și tacâmuri, clop, față de cămașă), documente (brevet, legitimații, acte de stare civilă, chitanțe, cărți poștale ilustrate) care au aparținut acelor oameni (26 români și 3 evrei) împușcați mișelește de către trupele maghiare în retragere, în ziua de 14 octombrie 1944.

Au fost înlocuite vechile vitrine cu altele noi, au fost curățate obiectele personale, au fost verificate documentele și, desigur, au fost refăcute etichetele. Totul s-a desfășurat cu respectarea strictă a normelor specifice manipulării bunurilor culturale mobile. Timpul frumos a favorizat toate aceste activități și a menținut starea noastră de bine toată ziua. Mulțumim Primăriei Moisei pentru susținere și colaborare”, transmite Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, pe pagina de Facebook.

Vlad HERMAN

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version