IMPORTANT

FOTOGRAFIE VERSUS MEMORIA ISTORIEI – „Priviri” din orașul Baia Mare (XIV)

Publicat cu

pe

Stadionul „Viorel Mateianu”, Baia Mare, 1922-1953.

Sportul, asemenea altor preocupări apărute la un moment dat în viața oamenilor, are o istorie, pe cât de veche pe atât de interesantă. Probabil, cititorii noștri vor fi surprinși parcurgând aceste rânduri și văzând fotografiile, să afle că băimărenii sunt de multă vreme iubitori ai sportului. Astfel, începuturile sportului băimărean le regăsim consemnate documentar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În ultimul deceniu al secolului mai sus amintit, în presa băimăreană au apărut articole de popularizare a sportului. Erau subliniate efectele binefăcătoare ale exerciţiilor fizice asupra organismului. De altfel cluburile existente deja (neoficial) organizau dese „ieşiri în natură”, excursii pe jos sau cu bicicleta, în timpul cărora se desfăşurau serbări câmpeneşti care cuprindeau inevitabil jocuri şi concursuri sportive.

Tot în aceeaşi perioadă, alături de fotbal se acorda mare atenţie şi altor manifestări sportive precum: gimnastica (ridicarea şi aruncarea greutăţilor), „rezistenţa la alergare …”, „..fuga dată de ştafetă”, „..saltul la înălţime” etc. cei victorioşi în aceste întreceri sportive erau răsplătiţi cu medalii dar uneori răsplata îmbrăca forme cel puţin neobişnuite pentru zilele noatre, spre exempu,: „…pentru saltul la înălţime s-a primit o cupă de argint pe care câştigătorul o poate folosi un an de zile…” sau „..pentru săritutra în lungime (pentru 3 m) s-a acordat un inel de aur valoros…”. Interesant este faptul că toate aceste “medalii” au fost expuse într-unul din magazinele oraşului pentru a fi văzute de toţi membrii comunităţii.

Oficial, primul club sportiv în Baia Mare a fost înfiinţat în 18 aprilie 1912. Acesta nu s-a bucurat de prea multă audienţă fapt pentru care, în anul 1914, au fost adaugate alte secţii precum tirul şi fotbalul. După anul anul 1918, pentru a doua oară, s-a constituit la Baia Mare un club sportiv oficial. Este vorba despre CLUBUL SPORTIV BAIA MARE (C.S.B. – 1 iunie 1921).

Având acum contextul potrivit să trecem la povestea stadionului sportiv din Baia Mare. Probele sportive se desfăşurau pe un teren improvizat în apropierea vechiului târg al oraşului (capătul str. Mihai Eminescu), teren impropriu, deoarece era plin de gropi cu tribuna improvizată din “scânduri sprijinite pe butoaie de bere”. Sportivii trebuiau să vină îmbrăcaţi de acasă neexistând un spaţiu destinat echipării (vestiar). Cu toate aceste greutăți, cel puţin în domeniul fotbalului clubul băimărean s-a afirmat foarte repede ridicându-se de aici jucători care în foarte scurt timp au devenit “vedete”..
Pentru Baia Mare devenea tot mai evidentă necesitatea amenajării unei arene sportive, apropiată de centrul oraşului. În grele condiţii financiare, în anul 1922 au început lucrările noii arene dedicate. în primul rând fotbalului. Ca de obicei, când se construiește ceva nou, au apărut și atunci, reacții nefavorabile din partea populaţiei care era de părere că locul în care s-a ridicat arena nu era bun deoarece aceasta „mutila pitorescul peisaj băimărean” (la poalele Dealului Florilor unde există şi azi). Vestiarul a fost pus la dispoziţie de către “Asociaţia de patinaj” până la rezolvarea problemei. Arena a fost inaugurată la 9 aprilie 1923 printr-un meci de fotbal, un an mai târziu aici jucându-se prima confruntare de campionat (C.S.B. cu Olimpia Satu Mare).

În anul 1927 în Baia Mare se înfiinţa un nou club sportiv S.C. TRICOLOR sub patronajul Direcţiei Minelor, iar în anul 1935 a fost înființat Clubului Sportiv „PHÖNIX”.

Interesant este istoricul terenului sportiv Tricolor, care era de fapt vechea arenă (1922), de la poalele Dealului Florilor. După îndelungate încercări lucrările de mărire și amenajare au fost începute în anul 1946 (2 februarie), au fost finalizateîn anul 1953 obiectivu sportiv fiind inaugurat în vare aceluiași an (9 august 1953), cu numele Stadionul „23 August”. Din anul 2010 acest complex sportiv, mult îmbunătățit dar probabil nu suficient, poartă numele de Stadionul „Viorel Mateianu”.

Text: Lucia Pop, muzeograf, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Foto 1. „Ieșiri în natură”, anii 1900, fotografie. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 2. Vestiarul pus la dispoziţie de către “Asociaţia de patinaj” (Câmpul Claustrului azi Câmpul Tineretului), fotografie, al doilea deceniu la secolului XX. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 3. Echipa de fotbal din Baia Mare, 1921. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 4. Emblema Clubuluio sportiv „Phönix”. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Foto 5, 6. Aspecte din timpul lucrărilor de reamenajare a stadionului sportiv din Baia Mare, anii 1946 fotografie. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version