Connect with us

IMPORTANT

FSLI – Profesorii României, printre cei mai săraci europeni

Publicat cu

pe

Protestele din ultimile trei zile organizate de federațiile sindicale din educație reprezintă un semnal puternic pe care sindicaliștii vor să îl tragă nu doar în fața guvernanților, ci și a opiniei publice. Majorările salariale solicitate sunt prevăzute de legislația în vigoare.

„Fără aceste majorări, în contextul scumpirilor deja existente la utilități și alimente, peste 70% dintre salariații din învățământ vor fi la limita subzistenței! Primul prag al degradării financiare va fi resimțit chiar acum, de Crăciun!
Gândiți-vă cum se poate trăi lunar cu un câștig salarial de 2.300 de lei? Acesta este venitul unui cadru didactic tânăr, din care plătește aproximativ 1.000 de lei pentru energie electrică, gaze naturale, abonament TV/internet, apă curentă, utilitățile la comun și abonamentul la telefon. Din 1.300 de lei rămași, acest cadru didactic trebuie să trăiască zilnic cu aproximativ 43 de lei. Ce își poate cumpăra un om pentru Crăciun cu această sumă? Ce poate să pună pe masă? Poate să ofere cadouri? Poate să își împodobească un brad? Răspunsul este unul singur! NIMIC din tot ce ar trebui să aducă bucurie cu ocazia sărbătorilor de iarnă nu este accesbil unui astfel de salariat!
Situația este dramatică dacă profesorul are de plătit și o chirie. În acest caz am vorbi despre cheltuieli în plus de aproximativ 300 de euro pe lună. Dacă adăugăm aici utilitățile, profesorul nostru are de scos din buzunar, lunar, 2.500 de lei, în condițiile în care venitul său este de 2.300 de lei. Deja are nevoie de subvenție! Bani pentru sărbători? Subvenție!
Se poate chiar mai rău de atât! Gândiți-vă cum se poate trăi cu 15 lei pe zi, după plata utilităților, dintr-un venit de 1.600-1.800 de lei/ lună, cât încasează personalul nedidactic: îngrijitoare, muncitori calificați etc, fără de care nu putem concepe funcționarea unei unități de învățământ?”, spun reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Majorările care ar fi trebuit să fie acordate sunt, în medie, de 250 de lei pe lună.

“Singurul specialist care are o “soluție” in acest caz este domnul Florin Cîțu. Domnia sa a afirmat la un moment dat că “se constată o creștere puternică a puterii de cumpărare a românilor”!?, asta în condițiile în care salariile au înghețat și prețurile au crescut. Este de așteptat ca domnul Florin Cîțu să fie propus pentru Premiul Nobel la Economie, pentru această “teorie miraculoasă”și antidot care va salva omenirea de la sărăcie. Dacă nu există subvenție așa cum știm deja că nu este în multe cazuri, avem imaginea dezastrului în ceea ce privește salarizarea în învățământ. Cu siguranță, în apărarea lor, guvernanții vor veni să spună despre salariile de peste 4.000 de lei din educație. Singurii care au aceste venituri sunt cei puțini – profesorii care se află în pragul pensionării, dar care vor deveni curând pensionarii săraci ai României. Ei sunt singurii care își vor permite “marele lux” ca la masa de Crăciun să aibă un cozonac și câteva alimente tradiționale. Dacă și cu această imagine generală asupra statutului social al salariațílor din învățământ guvernanții vor rămâne indiferenți, atunci suntem convinși că o grevă generală ar fi soluția care ar putea să îi… sensibilizeze!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate