La începutul ultimei luni de iarnă, depozitele subterane ale României conțineau 1,95 miliarde de metri cubi de gaze, conform datelor furnizate de Transgaz.
Raportat la capacitatea totală de 3,17 miliarde metri cubi (100% din capacitate), cât era la începutul ciclului de extracție (1 noiembrie 2023), rezultă că depozitele sunt încă pline la 60% din capacitate.
Acest lucru s-a întâmplat la trei săptămâni de sfârșitul iernii calendaristice și la șapte săptămâni de sfârșitul ciclului de extracție (31 martie). În contextul prognozelor care indică o vreme caldă, chiar și cu un episod-două de frig, nu se așteaptă ca dinamica să se schimbe semnificativ. Astfel, este posibil ca la sfârșitul sezonului rece actual depozitele să fie la un grad de umplere de 45-50%, adică între 1,5 și 1,6 miliarde de metri cubi.
Ce se va întâmpla cu aceste gaze? Conform declarațiilor lui Ion Sterian, directorul Transgaz, acestea ar urma să rămână stocate de către firmele care le-au depozitat până la începutul următorului sezon rece, bineînțeles, contra unei plăți suplimentare pentru stocare, aproximativ 4 euro/MWh. Acest lucru implică că, în decursul acestui an, cererea pentru resursele de gaz ce urmează să fie stocate va scădea în intensitate în comparație cu anii precedenți.