Majoritatea refugiaților care au ajuns până acum din Ucraina în România sunt în tranzit spre alte țări europene, astfel că au nevoie în principal de produse de igienă, cazare și hrană pentru câteva zile, iar donațiile trebuie să se concentreze pe asta, spune într-un interviu acordat HotNews.ro Diana Tonea, expert în ajutor umanitar.
Cum putem ajuta refugiații din Ucraina astfel încât să nu facem mai mult rău decât bine?
- Este preferabil să facem donații în bani către instituții ale statului sau ONG-uri care se ocupă de asta, pentru ca refugiații să își poată procura singuri serviciile de care au nevoie.
- De cazare și transport ar trebui să se ocupe instituțiile statului sau măcar să coordoneze această activitate în așa fel încât refugiații să fie în siguranță. Nu poate garanta nimeni că între miile de persoane care au sărit să ajute nu se află și oameni răuvoitori.
- Autoritățile mai trebuie să organizeze și punctele de frontieră astfel încât refugiații să primească toate informațiile necesare și să fie îndrumați spre cazare și transport.
- Valurile următoare de refugiați vor fi ale unor oameni mult mai vulnerabili care au nevoie de asistență umanitară bine pregătită, organizată, ceea ce nu este cazul în momentul de față, și pe durată medie-lungă.