Dacă în 2020 România număra în jur de 500 de prosumatori, la finalul anului 2023 numărul acestora a depăşit 100.000 cu o capacitate instalată peste 1.500 MW, „mai mult decât puterea instalată a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă”, conform unui comunicat al Ministerului Energiei. După primul trimestru al acestui an avem deja peste 120.000 cetățeni prosumatori în întreaga țară, potrivit oficialilor ANRE.
Totodată, sondaje recente ne arată și că 52,2% dintre români intenționează să facă trecerea la un sistem fotovoltaic, iar jumătate din ei au în plan această instalare în următorii 3-5 ani. Ministrul Energiei preconizează că țara noastră va atinge un număr de 350.000 de prosumatori până în 2030.
Având în vedere interesul crescut, am conceput un ghid care să ne arate atât avantajele, cât și dezavantajele instalării unui sistem fotovoltaic, pentru a descoperi când și în ce condiții este o astfel de alegere benefică?
Cum funcționează un sistem fotovoltaic?
Energia solară este o sursă de energie regenerabilă ecologică, abundentă în locuri însorite. Când lumina soarelui cade pe suprafața panoului, e absorbită de celulele fotovoltaice (PV), apoi aprinde sarcini electrice în celule, sarcini ce se mișcă generând un curent continuu (DC). Electricitatea generată se deplasează pe un fir conductor până la invertor, care transformă energia electrică în curent alternativ (AC), acel tip de energie necesar pentru iluminat, funcționarea electrocasnicelor, încălzire, răcire, încărcarea de mașini electrice (EV).
Mai multe amănunte, pe adevarul.ro