ACTUALITATE

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Ce e de știut

Publicat cu

pe

Administrația Finanțelor Publice Maramureș a anunțat că în Monitorul Oficial al României nr. 1125/ 11 noiembrie 2024 a fost publicată H.G. nr. 1393/07.11.2024 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, precum şi pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.342/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024 – 2025.

„Prin art. I pct.B al actului normativ menționat se modifică şi se completează Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codului fiscal, date în aplicarea Titlului III“ Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ” din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioarea, fiind clarificate condițiile care trebuie îndeplinite, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, de către o persoană juridică română cu asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, 25% sau mai puțin de 25% din valoarea/numărul titlurilor sale de participare sau al drepturilor de vot, pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, se stabilesc norme cu privire la modul de calcul a deținerii indirecte și sunt prezentate exemple de calcul pentru deținerile directe/indirecte ale unui acționar, în vederea aplicării prevederilor art. 47 alin. (1) lit. h) și alin. (1^1) din Codul fiscal.

Legat de condiția de depunere a situațiilor financiare, pentru verificarea acestei condiții la 31 decembrie a anului precedent, normele aduc clarificări, pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor în anul fiscal N, prin precizarea faptului că referirea la situațiile financiare anuale vizează doar persoana juridică română care nu a depus situațiile financiare corespunzătoare exercițiului financiar al anului N-2 și/sau cele corespunzătoare anilor anteriori anului acestuia, din perioada de existență a persoanei juridice române respective. De asemenea, în ceea ce privește regulile de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului, se clarifică faptul că, îndeplinirea, în cursul anului fiscal a condiției referitoare la depunerea în termen a situaţiilor financiare anuale, prevăzute de prevederile art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, se aplică prin referință la situațiile financiare anuale pentru exercițiul financiar N-1 și la termenul de depunere la organele fiscale competente, conform Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv se exemplifică persoanele juridice române care nu intră sub incidența sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit art. 47 alin. (3) din Codul fiscal, potrivit legilor specifice de organizare și funcționare care reglementează domeniile de activitate vizate, dar se stabilesc norme de clarificare pentru stabilirea bazei impozabile, asupra căreia se aplică cota de impozitare de 1%, respectiv de 3%”, anunță Finanțele Maramureș.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Actualitate

Exit mobile version