Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

ÎN 2023 – Controale la azilele de bătrâni din județ. Ce probleme s-au găsit

Publicat cu

pe

În cea mai recentă ședință de Colegiu Prefectural, cea de la finele lunii iunie, a fost făcută o prezentare a controalelor făcute anul trecut în județ pe ce înseamnă furnizori de servicii sociale. Potrivit AJPIS Maramureș, pe parcursul anului 2023, Serviciul de Inspecție Socială a realizat 3 misiuni de inspecție inopinată în domeniul serviciilor sociale pentru categoria de beneficiari copil și/sau familie, ca urmare a autosesizării inspectorilor AJPIS Maramureș din mass media locală și privind furnizori cu certificat expirat de acreditare cu suspiciunea că oferă servicii sociale fără a
deține licență (în urma verificării e-Registru și a listei furnizorilor care au aplicat pentru finanțare de la MMSS conform Ordinului nr. 2765/2012).

„Principalele constatări rezultate în urma misiunilor de inspecție inopinată 2 entități private (Asociația Il Quadri Foglio și Fundația de Voluntari Somaschi) furnizau, la data controlului, servicii sociale fără a deține licență de funcționare. Furnizorul Asociația ”Don Bosco” a fost controlat pe baza notei de autosesizare SIS, în urma solicitării finanțării unor cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centrele de zi şi rezidenţiale din bugetul MMSS, conform Ordinului nr. 2765/2012, precum şi de decontare a finanţării, solicitare înregistrată la AJPIS Maramureș cu nr. 3129/11.07.2023. Concret, verificarea suspiciunii de acordare de servicii sociale fără a deține acreditare/licență de funcționare a serviciului social.

Echipa de inspectori a constatat că acesta are certificatul de acreditare expirat, că nu oferă servicii de găzduire-cazare, masă și educație sub formă de internat social și nici alte servicii sociale, formulând astfel recomandarea de a se reacredita ca furnizor, respectiv de a licenția serviciile sociale ce urmează a fi furnizate, pentru ca ulterior
să fie eligibil pentru solicitarea de finanțări din bugetul de stat. În cadrul celor 3 misiuni de inspecție inopinată s-au dispus 2 măsuri, respectiv o măsură privind licențierea serviciului social conform Art 8 alin (2) din Legea 197/2012,
privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale (Asociația Il Quadri Foglio) și o măsură privind reglementarea juridică a situației minorei identificată în locație în vederea stabilirii cu acuratețe a reprezentării legale (în cazul Asociației Il Quadri Foglio )”, arată AJPIS Maramureș.

A fost aplicată și o amendă, cf Art. 31 lit. a din Legea nr. 197/2012 (actualizată), privind asigurarea în
domeniul calității serviciilor sociale, pentru nerespectarea Art 8, Alin (2), din Legea 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale (furnizarea de servicii sociale fără a deține licență de funcționare) pentru Asociația Il Quadri Foglio.

Tot anul trecut, cele 15 misiuni de inspecție „au avut la bază verificarea a 7 furnizori de servicii sociale, din structurate ca și centre rezidențiale pentru vârstnici (SC Eliam Vavbraha SRL, SC Etalon Social SRL, SC Căminul de bătrâni ”Sf. Mihai” SRL, SC Contaldex INSTAL SRL, Asociația Suntem Vocea Lor, Asociația Caritate Sobrietate Tăcere, SC Adamsid SRL). Am avut 2 suspiciuni de acordare de servicii sociale fără forme legale (la adresele str. Petofi Șandor nr. 38, localitatea Baia Mare și str. Lalelelor, localitatea Borșa”, care nu s-au confirmat.

Print Friendly, PDF & Email
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate