Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a continuat, în anul 2022 să deruleze programul educațional „Muzeul Viu”, fiind propuse următoarele proiecte:
-Ucenicul croitor.Breasla croitorilor din baia mare
-Să scriem frumos, atelier de caligrafie
-Laboratorul cu minuni arheologice
-Călătorie în lumea monedelor
-Unelte din piatră în preistorie
-Selfie la muzeu
-Ceramica pentru toți. Formă și utilitate de-a lungul timpului
-Sigilii și simboluri medievale din baia mare
-Vânătoare de comori în adâncuri
-Învățăm să desenăm artefacte la muzeu
-Cercetaș în oraș – orașul meu, ieri și azi
-Podoabe și accesorii de-a lungul timpului.
Programul s-a desfășurat în perioada 28 februarie-31 mai 2022 și a inclus, pe lângă aceste teme, participarea la atelierele destinate sărbătorilor de 1 și 8 Martie, respectiv la cele consacrate Sărbătorilor Pascale.
„Activitățile s-au desfășurat în spațiul destinat educației muzeale, amenajat în anul 2019 la sediul muzeului, atmosfera plăcută și relaxantă fiind propice pentru participarea activă a copiilor atât la partea teoretică a proiectului, cât, mai ales, la cea practică, în atelierul din cadrul căruia, sub îndrumarea personalului de specialitate muzeal aceștia au confecționat diferite obiecte corespunzătoare temei alese. Timpul alocat unui atelier educațional a fost, în medie, de o oră jumătate. Ca suport pentru învăţarea mai ușoară a istoriei, la lecțiile interactiv-creative, pe diferite teme, s-au utilizat pentru exemplificare bunuri culturale din patrimoniul muzeului nostru iar unele teme s-au desfășurat și în expozițiile muzeale.
În cadrul temelor au fost prezentate evoluția breslei croitorilor, istoria podoabelor și accesoriilor, a uneltelor din piatră, a monedelor… din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Copiii au putut să atingă protejat obiecte patrimoniale din temele menționate, partea teoretică fiind urmată de atelierele în cadrul cărora s-au confecționat diverse lucruri manual din hârtie, lemn și alte materiale. Lucrările au avut legătură cu tema învățată anterior și au rămas în posesia copiilor. Preșcolarii și școlarii s-au bucurat la finalul activităților, de jocuri și jucării puse la dispoziția lor. S-a constatat o creştere a preocupărilor legate de participarea la acţiuni interactive-creative la muzeu, temele propuse fiind pe placul copiilor, care au așteptat cu nerăbdare să revină la următoarele proiecte.
La proiectele din cadrul programului „Muzeul Viu” au participat 817 copii, dintre care la atelierele dedicate zilelor de 1 și 8 Martie – 181 copii iar la atelierele dedicate Sărbătorilor Pascale – 277 copii.
Astfel, în prima jumătate a anului au fost activi în cadrul atelierelor educaționale preșcolari din Baia Mare, de la Grădinița ,,Floare de Colț”. Dintre școlarii din Baia Mare, menționăm elevii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Nichita Stănescu”, Școala Gimnazială „Al. Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „I.L. Caragiale”, Școala Gimnazială „Al. Ivasiuc”, Colegiul de Arte, Școala Gimnazială ,,George Coșbuc”, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, Școala Gimnazială Nr. 18, iar din alte localități, Școala Gimnazială Baia Sprie, Școala Gimnazială Cetățele, Școala Gimnazială Recea, Școala Gimnazială Groși, Școala Gimnazială Ariniș.
Echipa programului, în această perioadă, a fost formată din: Alina Filip, coordonator al programului „Muzeul Viu” (calitate în care a asigurat suportul informațional, relația cu presa, redactarea și postarea materialelor pe paginile de Facebook și pe site-ul muzeului, întocmirea acordurilor de parteneriat) și Viorica Mendre (care a asigurat programările claselor, evidența claselor/școlilor participante și a biletelor, pregătirea materialelor necesare pentru desfășurarea atelierelor, fotografierea activităților). Pe lângă acestea, colegele au fost implicate în realizarea tuturor atelierelor, dar și în prezentarea teoretică a unor teme (Alina Filip, „Ucenicul croitor- breasla croitorilor din Baia Mare”, „Să scriem frumos, atelier de caligrafie; Viorica Mendre, „Vânătoare de comori în adâncuri”).
Echipa programului educațional a avut sprijinul colegilor muzeografi care au susținut partea teoretică la unele teme: Oana Leșiu („Cercetaș în oraș – orașul meu, ieri și azi”), Raul Cardoș („Călătorie în lumea monedelor”), Dan Pop („Unelte din piatră în preistorie”), Botiș Ioan („Podoabe și accesorii de-a lungul timpului”), Ciurcaș Adrian („Sărbătorile Pascale”), Ghiman Dorian, Szendrei Ligia și Ghiman Monica („Laboratorul cu minuni arheologice”),” informează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.