Connect with us

ACTUALITATE

ÎN PRIMELE ZECE LUNI ALE ANULUI – Cum stăm cu șomajul în județul Maramureș

Publicat cu

pe

Pe parcursul celor 10 luni a anului 2022, rata şomajului înregistrată la nivel judeţean a avut un parcurs descrescător din luna ianuarie pana în luna iulie, de la 1,79 % în luna ianuarie pîna la 1,59 % înregistrând un ecart negativ, de 0, 20 pp. Începând cu luna august această are un trend crescător astfel încât în luna octombrie rata șomajului are  (puncte procentuale) o valoare de 1,71 %.

Analizând evoluția șomajului față de aceeași perioadă a anului anterior, 2021, rata șomajului a înregistrat o scădere de 0, 44 pp în anul 2022.

„Din totalul şomerilor înregistraţi, media şomerilor îndemnizaţi în anul 2022, este 1.006 pentru șomerii indemnizați și 2.364 șomeri pentru şomerii neîndemnizaţi. Comparativ cu începutul anului, în luna octombrie, numărul şomerilor îndemnizaţi a scăzut cu 866 persoane, iar numărul şomerilor neîndemnizaţi a crescut cu586 persoane.

În perioada 2020-2021, datorită disponibilizărilor de personal generate de pandemia de coronavirus,
s-au produs următoarele fenomene pe piața muncii:
 Schimbări structurale în fenomenul șomaj, și anume:
– Inversarea raportului între șomerii indemnizați și cei neindemnizați în totalul șomerilor înregistrați, în primele trei luni ale anului de referință ( 58 % someri indemnizați luna ianuarie , 57 % in februarie și 51 % în martie);
– Cresterea mai accentuată a șomajului feminin ;
 Cel mai puternic afectate de șomaj
– grupa de vârstă intre 40-49 de ani și 30-39 de ani;
– persoanele cu studii liceale și postliceale;
– persoanele cu studii primare și fără studii.
Începând cu a doua jumătate a anului 2021 și continuând în anul 2022, raportul indemnizațiilor șomerii neîndemnizați, surclasează din nou, șomerii cu indemnizații, aceștia înregistrând un procent de 70% în totalul șomerilor înregistrați, iar șomerii indemnizați reprezintă doar 30% în totalul șomerilor înregistrați”, informează reprezentanții AJOFM Maramureș.

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate