Raportul lunar al Serviciului Copernicus al Uniunii Europene arată că, în luna iulie a acestui an, temperatura medie a fost cu 0,04 grade Celsius mai scăzută față de aceeași lună din 2023, când s-a înregistrat un record istoric. Deși diferența este nesemnificativă, acest lucru marchează prima dată în ultimele 13 luni când temperatura lunară nu a atins un nou record.
Cu toate acestea, luna iulie a rămas cu 1,48 grade Celsius peste media perioadei preindustriale (1850-1900), iar ultimele 12 luni au avut o creștere medie de 1,64 grade Celsius față de această referință. În plus, în iulie 2024 s-au înregistrat cele mai calde două zile de până acum, cu temperaturi de 17,16 grade Celsius pe 22 iulie și 17,15 grade Celsius pe 23 iulie. Tot în această lună, nordul Europei și sud-estul Turciei au avut precipitații peste medie, în timp ce sudul și estul Europei s-au confruntat în continuare cu avertismente de secetă.
Conform Copernicus, creșterea temperaturilor este cauzată în mare parte de emisiile de gaze cu efect de seră generate de industriile care folosesc combustibili fosili, nu doar de fenomenul El Niño. De asemenea, se observă o creștere neobișnuită a temperaturilor și în oceanele care nu sunt de obicei afectate de El Niño.
„Deși El Niño s-a încheiat, temperatura globală continuă să crească, iar situația generală este foarte similară cu cea de anul trecut”, a declarat Julien Nicolas, cercetător climatic la Copernicus, pentru Reuters.