Connect with us

ACTUALITATE

ÎNCĂ UN MEȘTER POPULAR S-A STINS DIN VIAȚĂ – Victoria Berbecar din Botiza a plecat dintre noi

Publicat cu

pe

La mai puțin de două săptămâni de la moartea renumitului sculptor Toader Bârsan, cultura tradițională din Maramureș mai pierde un reprezentant de marcă.

„S-a stins din viață una dintre cele mai cunoscute reprezentante a artei țesutului din Maramureș, doamna preoteasă Victoria Berbecar din Botiza. Născută în anul 1944, în satul Ciceu Mihăiești din județul Bistrița Năsăud, a avut o importantă contribuție în păstrarea autenticității și revitalizării covorului maramureșean. De la mutarea în Botiza, în anul 1974, a pus în valoare meșteșugul traditional al țesutului după tehnici vechi precum și folosirea culorilor naturale. În cei peste 50 de ani de activitate a participat la numeroase târguri și expoziții atât în țară cât și în străinătate, promovând constant covorul, scoarța, din Botiza. A fost un exemplu pentru comunitate, având un rol hotărâtor în inițierea femeilor și tinerilor în arta covoarelor tradiționale”, anunță reprezentanții Centrului Culturii Tradiționale Maramureș.

Victoria Berbecar a ajuns să fie recunoscută în lumea întreagă datorită „scoarțelor” sale, care au fost mereu admirate și apreciate la târguri și expoziții naționale și internaționale.
În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, Consiliul Județean Maramureș i-a acordat meșterului popular Victoria Berbecar titlul onorific de ”Ambasador al Turismului Maramureșean”.
foto Bizon Victoria

Print Friendly, PDF & Email

Actualitate