Connect with us

IMPORTANT

ÎNCĂLZIRE – Aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc în România

Publicat cu

pe

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a participat la lucrările Consiliului Informal de Mediu, care a început joi în Amiens, Franţa, ocazie cu care a declarat că în România, aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc.

El a adăugat că atunci când se discuta problematica pădurilor şi a lemnului în politicile de mediu, este important să ţinem cont de specificul local şi naţional al fiecărui stat.

Temele abordate în cadrul reuniunii au vizat tranziţia spre o agricultură ecologică, implementarea Strategiei UE privind chimicalele, dar şi intervenţii pe tema produselor importate asociate defrişărilor.

De asemenea, delegaţia României a luat parte şi la o sesiune comună cu miniştrii energiei din Statele membre, în cadrul căreia au fost dezbătute subiecte precum o tranziţie justă în atingerea obiectivelor de schimbări climatice, pădurile şi lemnul în politicile de mediu, schimbări climatice şi energie.

„Capacitatea lemnului recoltat de a sechestra carbonul are o importanţă semnificativă în atenuarea schimbărilor climatice şi în realizarea unei economii cu emisii zero. Cu toate acestea, este important să ţinem cont de specificul local şi naţional al fiecărui stat. Aplicarea principiului utilizării în cascadă fără a ţine seama în mod corespunzător de circumstanţele naţionale poate exercita o presiune suplimentară asupra pădurilor şi poate avea ca rezultat o utilizare preponderent industrială a resurselor de lemn, cu un impact negativ semnificativ asupra aprovizionării pentru alte utilizări.

În România, aproximativ 3 milioane de case depind de lemnul de foc. În aceste condiţii, lemnul utilizat pentru încălzirea locuinţelor din zonele rurale, precum şi pentru practicile tradiţionale locale, ar trebui să beneficieze de o derogare de la acest principiu”, a spus ministrul Mediului, Barna Tánczos, în cadrul sesiunii comune cu miniştrii energiei din statele membre, în care s-a adus în discuţie problematica pădurilor şi a lemnului în politicile de mediu.

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate