Connect with us

NEWS

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ – Anii 2015-2021 au reprezentat cea mai călduroasă perioadă de șapte ani din istoria omenirii

Publicat cu

pe

Datele înregistrate de rețeaua de sateliți europeni de monitorizare a climei arată că 2021 a fost al cincilea an din istorie, din punct de vedere al nivelului temperaturilor. Europa a trecut prin cea mai caldă vară, iar pe coasta de vest a Americii de Nord termometrele au înregistrat recorduri istorice. Valurile de căldură au provocat incendii de vegetație violente care au distrus mai multe orașe și au luat mii de vieți.

eși temperaturile pe timp de vară au fost cele mai mari din istoria Europei, în celelalte anotimpuri vremea a fost mai rece, astfel că, pe medie, 2021 nu a fost cel mai cald an din istoria continentului.

Carlo Buontempo, directorul serviciului Copernicus, a făcut apel la adoptarea unor decizii clare pentru limitarea emisiilor de carbon, astfel încât temperatura medie globală să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius. În evaluările Copernicus, au fost luate în considerare datele culese de sateliții Sentinel care orbitează deasupra Pământului, precum și cele culese “de la sol” de către cercetători.

Potrivit datelor Copernicus, concentrația de particule de dioxid de carbon în atmosferă a continuat să se extindă, până la 413 părți dintr-un milion. Mai grav, concentrația de metan a sporit într-un ritm fără precedent, până la 1.876 de părți dintr-un milion. Deși metanul rezistă mai puțin în atmosferă, este mai dăunător decât dioxidul de carbon din punct de vedere al efectului de seră, care duce la menținerea căldurii pe Pământ.

Print Friendly, PDF & Email
Citeste mai mult
Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate