Connect with us
Descarcă aplicația

IMPORTANT

Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare

Publicat cu

pe

Vin lunile din an în care avem campanii electorale pentru parlamentare, dar și pentru prezidențiale. Deja acestea au început, deja vedem pe drumurile din Maramureș afișe cu chipul candidaților, iar adevărata campanie începe de săptămâna viitoare. Biroul Electoral Județean Maramureș a anunțat oficial că la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 campania electorală începe la data de 1 noiembrie, ora 00.00 și se încheie la data de 30 noiembrie, ora 7:00. Cu precizarea că „după încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale. Prin continuarea campaniei electorale se înțelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024”.

„Conform Deciziei Biroului Electoral Central menţinerea conţinutului cu caracter care a fost publicat pe durata campaniei electorale la alegerea pentru Senat și Camera Deputaților pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. După încheierea campaniei electorale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, continuarea propagandei electorale care se referă exclusive și neechivoc la alegerile pentru Președintele României din acest an, nu constituie continuare a campaniei electorale după încheierea campaniei electorale la alegerile parlamentare.
‼️În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanții la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală.

Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot. Se interzice utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele amplasate pentru asigurarea locurilor de afişaj electoral la alegerile pentru Președintele României din acest an. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianță politică sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și candidații independenți pot aplica cel mult două afișe electorale. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat  Integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale de propagandă electorală, amplasate este asigurată de primar, cu sprijinul poliției locale sau, în localitățile unde poliția locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne”, anunță BEJ Maramureș.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din anul 2024 a adoptat Decizia privind exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei speciale: „Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reședința în circumscripția electorală din țară în care se află secția de votare. ‼️Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale. Cererea pentru exprimarea opțiunii electorale prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secţie de votare în preziua votării, între orele 18.00 şi 20,00. Prin excepție de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la biroul electoral de circumscripție de la nivel județean sau la oficiul electoral de sector al municipiului București, cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde în mod obligatoriu numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil, (conform mențiunilor din actul de identitate ori din dovada de reședință, după caz) adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; din conținutul înscrisurilor primite, trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se deplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma ”persoana netransportabilă”. Nu este obligatorie prezența unei adeverințe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie al alegătorului”.

Dragoș HOJDA

Adauga comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

YHP Logo