O replică a unei nave din epoca romană, precum cea care a călătorit cândva pe Dunăre din Germania până în Delta Dunării, navighează în Ungaria săptămâna aceasta, cu o escală în capitala Bupapesta, transmite Reuters.
Echipajul era format din voluntari, îmbrăcați în tunici romane. Navigația face parte dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la trecutul roman al regiunii.
Pe baza epavelor romane găsite în orașul german Mainz, Universitatea Friedrich-Alexander a reconstruit o navă romană dunărenă din secolul al IV-lea, făcută din stejar. „Living Danube Limes” este un proiect transnațional cu participarea a 10 țări dunărene.
Acestea colaborează pentru a transforma fostele „limes” romane – linia de graniță a Imperiului Roman, al cărei nume provine din cuvântul latin pentru graniță – într-o nouă legătură culturală comună în Europa Centrală și de Sud-Est, transmite BTA.
Unul dintre obiectivele principale ale „Living Dunăre Limes” este nominalizarea întregului Limes Dunărean ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Proiectul susține în mod explicit nominalizările din Croația, Serbia, Bulgaria și România, întrucât aceste țări nu sunt încă pe lista preliminară a UNESCO cu secțiunile lor din Limesa, scrie site-ul Asociației Municipiilor Dunărene „Dunărea”, care este partener în proiect transnațional.